• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δυτικός Τύπος: Ο Ερντογάν καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο

Θανάσης Αργυράκης 22-07-2021 17:09
Δυτικός Τύπος: Ο Ερντογάν καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο
Η εφημερίδα θεωρεί πως «είχε ως στόχο την στήριξη του Ερσίν Ταταρ, του εθνικιστή προέδρου της «βόρειας Κύπρου», ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο με την υποστήριξη της Άγκυρας και αντιτίθεται στην επανένωση του νησιού»
Ο Ερντογάν καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και εξαλείφει τις τελευταίες ελπίδες για επανένωση του νησιού, υποστηρίζοντας το σχέδιο των δύο κρατών, σύμφωνα με το οποίο ο τουρκόφωνος βορράς θα ζητήσει διεθνή αναγνώριση, παρατηρούν οι Times.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, η εφημερίδα θεωρεί πως «είχε ως στόχο την στήριξη του Ερσίν Ταταρ, του εθνικιστή προέδρου της «βόρειας Κύπρου», ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο με την υποστήριξη της Άγκυρας και αντιτίθεται στην επανένωση του νησιού».

Κατά τους Times, η Ερντογάν φάνηκε, με την επίσκεψη και τις εξαγγελίες του, να απευθύνεται τόσο στους ψηφοφόρους του όσο και στους Τουρκοκύπριους, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει πτώση της δημοτικότητας του, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Έτσι, πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανανεώσει τη βάση του πριν από τις εκλογές του 2023. Η Κύπρος, λοιπόν, που αποτελεί προσφιλές πεδίο των τούρκων εθνικιστών, ταιριάζει στα σχέδιά του.

Κωλοτούμπα

Ενώ στο παρελθόν ο Ερντογάν ήταν υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, επισημαίνουν οι Times, εν μέρει λόγω της επιθυμίας του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σήμερα έχει αναστρέψει πλήρως τη θέση του.

Η πλήρης υποστήριξή του προς τη λύση των δύο κρατών, ουσιαστικά «τραβά το χαλί» κάτω από τις ήδη παραπαίουσες υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ συνομιλίες, οι οποίες στηρίζονται σε μια ομοσπονδιακή διευθέτηση. Έτσι, δεν είναι πιθανό να αναβιώσουν στο κοντινό μέλλον.

Καπηλεύονται τους Τουρκοκύπριους

Επιπλέον, τονίζει η εφημερίδα, πολλοί Τουρκοκύπριοι είναι απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η κατάσταση έχει μετατραπεί σε διαπραγματευτικό χαρτί του Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Kemal Baykalli, ακτιβιστή της εκστρατείας Unite Cyprus Now, ο οποίος επισημαίνει ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ευρύτερη περιφερειακή πολιτική της».

Και καταλήγει: «Ποιος θα τιμωρήσει γι' αυτό την Τουρκία; Η διεθνής κοινότητα πιθανότατα θα προσπαθήσει μόνο να συγκρατήσει τον Ερντογάν και δεν έχει τίποτα να χάσει αυξάνοντας το ρίσκο. Περισσότερες τουρκικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν εδώ (σ.σ. στα κατεχόμενα) και αυτοί που είναι φίλοι του ΑΚP (σ.σ. κόμμα του Ερντογάν) θα ελέγχουν περισσότερους τομείς. Το αποκαλούν παγωμένη αντιπαράθεση, αλλά οι εντάσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξηθούν ξανά».

Δεκανίκια

Σε αυτό το φόντο του «μεγάλου παιχνιδιού» που έχει ανοίξει η Άγκυρα από τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, έως τη Συρία και τη Λιβύη, έχει επιλέξει να ρίξει, για μια ακόμη φορά, λάδι στη φωτιά του Κυπριακού.

Χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» της τον Ερσίν Τατάρ, έναν 60χρονο πολιτικό με σπουδές στο Κέμπριτζ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, Guardian, που, όμως, αν και έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που ανέλαβε την προεδρία της αυτοκηρυχθείσας «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», ο ίδιος, όπως και οι προκάτοχοι του, δεν έχει δει πολλές αλλαγές.

Τα εμπάργκο, σημειώνει η εφημερίδα, η διεθνής απομόνωση και οι πολιτικοί περιορισμοί παραμένουν μακροχρόνια προβλήματα του μη αναγνωρισμένου κράτους του. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν 38 χρόνια από τότε που η περιοχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, ξένοι αξιωματούχοι που περνούν από το γραφείο του αρνούνται να φωτογραφηθούν δίπλα στις σημαίες στο γραφείο του.

Κατά τα λοιπά, ο ίδιος στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν είναι δεκανίκι της Άγκυρας, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι ήταν αυτός που έπεισε τον Ερντογάν να υποστηρίξει τη θέση για δύο κράτη. Κάτι που ηχεί τουλάχιστον ως αστείο.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μου έδωσε (σ.σ. ο Ερντογάν) οδηγίες να ακολουθήσω την πολιτική του». λέει. Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εγώ είμαι αυτός που τον έπεισε ότι, αφού όλες οι ευκαιρίες για Ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση δύο κρατών. Με υποστήριξε και χαίρεται πολύ που το κάνει διότι η τουρκική κοινή γνώμη το έχει υιοθετήσει. Για 85 εκατομμύρια Τούρκους η Κύπρος είναι ένα πολύ σημαντικό εθνικό ζήτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo