• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αρχηγός ΓΕΑ: Rafale - αεροπορική πλατφόρμα αποτελεσματικής αντίδρασης σε κάθε απειλή στο FIR και την Α.Μεσόγειο

Θανάσης Αργυράκης 21-07-2021 20:42
Αρχηγός ΓΕΑ: Rafale - αεροπορική πλατφόρμα αποτελεσματικής αντίδρασης σε κάθε απειλή στο FIR και την Α.Μεσόγειο
Σχέσεις Αθήνας - Παρισίων και ερωτήματα για την παραλαβή

«Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο αρχηγός ΓΕΑ, Γιώργος Μπλιούμης, κατά την παραλαβή του πρώτου από τα συνολικά 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που πρόκειται να πάρει η χώρα μας, σήμερα στη Γαλλία.

«Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους, σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής ισχύος, δύναται να επιφέρει στρατηγικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, από στρατηγικές κρούσεις, έως αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων και πέραν της εμβέλειας που διαθέτουν οι δυνητικοί μας αντίπαλοι. Επομένως, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα και αξιοπιστία μας να αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές».

Σχέσεις Αθήνας - Παρισίων

Ο Γ.Μπλιούμης, ακόμα, εξήρε τον εξαιρετικό κατά τον ίδιον βαθμό συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Να σημειωθεί, πάντως, πως, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, εκφράζονται πολλά παράπονα, σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα εμφανίζεται διστακτική στο να συσφίγξει σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με την Γαλλία στην ευρύτερη περιοχή. Κι' αυτό παρά το ότι, αναμφισβήτητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης των δύο πλευρών.

Ο αρχηγός ΓΕΑ, πάντως, έκανε λόγο για σχέσεις «εξαιρετικής συνεργασίας» και «μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας», καθώς και για την «κοινή τους δέσμευσή τους για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Επισήμανε ακόμα ότι η «ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών, «εκτείνεται σε ασκήσεις υψηλού προφίλ, όπως οι Volfa, Iniochos και Skyros, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους αεροπόρους μας να εργαστούν ομαδικά, να πετάξουν μαζί σε μεικτούς μαχητικούς σχηματισμούς και να εφαρμόσουν προηγμένες αεροπορικές τακτικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα και καθώς και για τις επόμενες δεκαετίες, όπου το περιβάλλον ασφαλείας γίνεται πιο περίπλοκο και απαιτητικό».

Οσον αφορά αυτή καθεαυτή την απόκτηση του Rafale από την Ελλάδα, ανέφερε ότι «οι συμβάσεις με τις Dassault Aviation, MBDA Missile Systems, Safran Aicraft Engines και Thales France, συνθέτουν ένα πλήρες πακέτο προμήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τα αεροσκάφη μαζί με τα όπλα τους σε συνδυασμό με την Follow on Support».

Ερωτήματα για την παραλαβή

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το πρώτο Rafale, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προ μηνός δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, επρόκειτο να παραδοθεί - παραληφθεί στην Τανάγρα και όχι στη Γαλλία, όπως έγινε, παρουσία τόσο του υπουργού, όσο και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Κατά τις ίδιες διαβεβαιώσεις, μετά το πρώτο Rafale, κάθε μήνα -και μέχρι να παραληφθούν τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα μαχητικά- θα προσγειωνόταν από ένα στην Τανάγρα. Κατά πληροφορίες, όμως, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, αλλά θα παραληφθούν όλα στο τέλος του 2021.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα υπόστεγα για τα Rafale, όπως επίσης ούτε προβλέπεται από τη συμφωνία αγοράς κατασκευή καινούργιων υποστέγων και Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ), ενώ γίνονταν σκέψεις να τα βάλουν σε «τολ» όπου, όμως, βρίσκονται Mirage.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo