14.9 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Το Σύνταγμα επιτρέπει πρόσβαση δικηγόρων στα στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης, απαντούν οι δικηγόροι στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου


    Απάντηση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, η οποία είπε «όχι» στο αίτημα των δικηγόρων για χορήγηση επικαιροποιημένων και ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων που αφορούν στο χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια της χώρας, δίνει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
    Ειδικότερα, με απαντητική επιστολή του προς την κυρία Γεωργίου η Ολομέλεια αναφέρει πως η άρνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου να χορηγήσει τα στατιστικά στοιχεία που ζητούσαν οι δικηγόροι, «εδράζεται προδήλως στην όλως εσφαλμένη καθ’ ημάς νομική πεποίθηση ότι για τη λήψη των αιτηθέντων στατιστικών στοιχείων σχετικά με το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα, απαιτείται ειδική διάταξη νόμου».
    Η Ολομέλεια καλεί μάλιστα την κυρία Γεωργίου να αναθεωρήσει την αρνητική της θέση και να συνεργαστεί με τον δικηγορικό κόσμο. «Μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνηση σας να ικανοποιήσετε το από 1.7.2021 αίτημα της Ολομέλειας με την αιτιολογία ότι «σε ουδεμία των διατάξεων (Κώδικα Δικηγόρων, Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργιών) βρίσκει έρεισμα το υποβληθέν αίτημα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ολομέλεια και σε άλλο σημείο της επιστολής της προσθέτει: «Και όμως, κατά το Σύνταγμα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου (Συντ. 25) είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης».
    Όπως σημειώνει η Ολομέλεια, «κατ’ άρθρο 5Α Συντάγματος καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει» και «περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων».
    Συνεπώς, επισημαίνει η Ολομέλεια «η ακώλυτη πρόσβαση στα αιτηθέντα δεδομένα, που αφορούν σε ουσιώδη έκφανση της κρατικής δράσης, τη Δικαιοσύνη, είναι ο κανόνας. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τους Δικηγορικούς Συλλόγους ο πρόεδρος της Ολομέλειας, σημειώνει πως «ο νόμος ρητώς αναγνωρίζει το ειδικό έννομο συμφέρον τους για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
    Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ