• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ανησυχία και προβληματισμός για την στάση του Τούρκου Προέδρου

Πέτρος Τρουπιώτης 21-07-2021 11:19
Ανησυχία και προβληματισμός για την στάση του Τούρκου Προέδρου
«Ο κ Ερντογάν όχι μόνον δεν μπορεί να ξεφύγει από τους μαξιμαλιστικούς -επιθετικούς στόχους που έβαλε, αλλά ίσως δεν θέλει κιόλας
Τα όσα εξήγγειλε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος στην κατεχόμενη Κύπρο, φαίνεται πως χτύπησαν ένα ακόμα καμπανάκι τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών , όσο και στο υπουργείο Άμυνας.
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα , είχε από την πλευρά της Αγκύρας όχι μόνον διαφημισθεί αρκετά αλλά και είχαν δοθεί ανεπίσημα πληροφορίες για «μεγάλες ανακοινώσεις» και άλλα παρόμοια.
Οι «διαρροές» αυτές, κινητοποίησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, που όπως φαίνεται με τον τρόπο τους «τράβηξαν το αυτί» στον Τούρκο πρόεδρο και του επισήμαναν τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν εξαγγελίες του.
Έτσι, ο κ Ερντογάν , που είναι η αλήθεια δεν βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του , στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, «έκανε πίσω», σε μια σειρά από ζητήματα που είχε αποφασίσει να προωθήσει. (Ορισμένοι μιλούσαν ακόμα και για ανακοίνωση διακοπής οποιονδήποτε συνομιλίων για εχτό και εντελώς χαλαρή επανένωση του νησιού).
Έτσι , την πρώτη μέρα της επίσκεψης του, εμφανίσθηκε ως …εργολάβος, ανακοινώνοντας νέο «προεδρικό Μέγαρο» και αναβάθμιση του «κοινοβουλίου» στα κατεχόμενα.
Η κίνηση του αυτή, προβλημάτισε πολλούς και ξάφνιασε αρκετούς , ιδίως μέσα στην Τουρκία.
Έτσι, χθες ο κ Ερντογάν, έκανε κάτι που συνηθίζει. «Γύρισε το γύλο από την άλλη πλευρά».
Βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στις ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντας τες μη έντιμες( σε αντίθεση προφανώς με τον …εντιμότατο εαυτό του), ενώ ανακοίνωση και το άνοιγμα ενός μικρού (μόλις 3,5%) της Αμμοχώστου.
Οι ανακοινώσεις , σε σχέση με τις προσδοκίες που το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου είχε καλλιεργήσει, είναι πολύ πολύ μικρές.
Όμως τόσο αυτή καθ’ αυτή η ανακοίνωση όσο και η φραστική οξεία επίθεση στις Ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν κάτι , που ήδη όπως φαίνεται οι Έλληνες διπλωμάτες και στρατιωτικοί, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.
Αποδεικνύουν πως από την μια έχει ένα σκληρό εξωτερικό περιβάλλον , που δεν μπορεί να δεχθεί «πισωγυρίσματα» και έχει ακραία εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Αυτό το περιβάλλον , που έχει ανταπόκριση και σε αρκετά μεγάλη βάση του Τούρκων ψηφοφόρων , ιδίως στα λαϊκά στρωματά, τον πίεσε να μην εμφανισθεί ότι υποκύπτει σε πιέσεις και «είναι ο ατρόμητος ηγέτης». Γι αυτό και η φραστικές επιθέσεις και προσβολές στους Ευρωπαίους ηγέτες. Για να δείξει στο εσωτερικό , πως η ατζέντα τύπου δεν αλλάζει.
Από την άλλη όμως, η στάση του αυτή Έστω και με πολύ περιορισμένες ανακοινώσεις) προκάλεσε αρνητικά αντανακλαστικά σε Ευρώπη και Αμερική , που βλέπουν έναν ηγέτη , που δεν έχουν την βεβαιότητα για την επόμενη κίνηση του. Ακόμα και αν έχουν υπάρξει συμφωνίες μαζί του.
Και αυτό μπορεί να είναι πολύ καθοριστικό για το μέλλον του Τούρκου Προέδρου.
Αυτό όμως , που επίσης διαφαίνεται είναι πως ο κ Ερντογάν, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ρητορική που ως τώρα καλλιέργησε.
Δεν μπορεί να ξεφύγει γιατί οι μηχανισμοί , πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί που το στήριζαν και τον στηρίζουν, θέλουν έναν άνθρωπο επιθετικό, ακραίο εθνικιστή και … «γαυγίζοντας» προς όλους τους αντιπάλους.
Και αυτό, όπως επισημαίνουν Έλληνες στρατιωτικοί, οφείλουμε να το πάρουμε ως χωρά και ως Ευρώπη , πολύ σοβαρά.
Ιδίως , αν θεωρήσουμε πως ο κ Ερντογάν όχι μόνον δεν μπορεί να ξεφύγει από τους μαξιμαλιστικούς στόχους που έβαλε, αλλά ίσως δεν θέλει κιόλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo