Διπλωματική κινητοποίηση μετά τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο

lawandorder.gr 20-07-2021 22:23
Διπλωματική κινητοποίηση μετά τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο
Σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα επιδίδεται η Λευκωσία μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη στα κατεχόμενα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου
Στο Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν το απόγευμα οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ενημερωθούν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις εξαγγελίες που έγιναν στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550, 789 και 1251. Ακολούθως κλήθηκαν για να ενημερωθούν οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Ρωσίας, Νίκο Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας και αύριο να έχει τηλεφωνικές επαφές και με άλλους ομολόγους του.

Επίσης απευθύνθηκαν σχετικές επιστολές προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας που ενημερώνουν για την κατάσταση.

Επίσξς το βράδυ της Τρίτης ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Ντριάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Λε Ντριάν για τις εξελίξεις μετά και τις σημερινές εξαγγελίες στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Χριστοδουλίδης και Λε Ντριάν αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα και τις όποιες αντιδράσεις τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γαλλία ασκεί τον μήνα Ιούλιο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η διπλωματική κινητοποίηση της Λευκωσίας θα συνεχιστεί αναλόγως και των αποφάσεων που θα ληφθούν την Τετάρτη κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Από: Φιλελεύθερο / ΚΥΠΕ