• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οι κίνδυνοι από την μεγάλη, δημοσκοπική, διαφορά ΝΔ – Σύριζα

Πέτρος Τρουπιώτης 20-07-2021 07:24
Οι κίνδυνοι από την μεγάλη, δημοσκοπική, διαφορά ΝΔ – Σύριζα
Η εντύπωση μιας σίγουρης - άνετης νίκης μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση, αλαζονεία και λάθη
Άλλη μία δημοσκόπηση, της ALCO αυτή την φορά για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επιβεβαίωσε αυτό που μετά τις εκλογές του 2019, δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών.
Το ότι συνεχίζει να υπάρχει μια στάνταρ διαφορά αναμεσά στο πρώτο κόμμα , την ΝΔ και το δεύτερο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά που σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι διψήφια.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά κυρίως, τα νούμερα όλων των δημοσκοπήσεων παραμένουν σχεδόν τα ίδια.
Στην τελευταία δημοσκόπηση, αυτή της ALCO, η διαφορά αναμεσά στα δυο κόμματα είναι 12,8 μονάδες έναντι του 12,9 , που ήταν στην δημοσκόπηση της ιδίας εταιρείας ένα μηνά πριν. Ουσιαστικά δηλαδή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Και αυτή λοιπόν η δημοσκόπηση , επιβεβαίωσε την αίσθηση που υπάρχει πως δυο χρονιά μετρά τις εκλογές, το κυβερνητικό στρατόπεδο όχι μόνον δεν έχει φθορά, αρά και κάμψη ποσοστών , αλλά κρατά τις δυνάμεις του και μάλιστα με ενοϊκές τάσεις.
Αντίθετα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένει όχι μόνον σε ποσοστά πολύ μακριά από αυτά των εκλογών του 2019, αλλά παρουσιάζει και , μικρές μεν, τάσεις πτωτικές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα , είναι σαφές ότι τώρα , όλα τα χαρτιά σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών , είναι στα χεριά του πρωθυπουργού. Το μόνο απρόβλεπτο, είναι η πορεία της πανδημίας, κάτι που θα παίξει βασικό ρόλο στις αποφάσεις του Κ Μητσοτάκη και του επιτελείου του για τον χρόνο των εκλογών , όπως λέγαμε και χθες.
Πάντως, η γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως ο κ Μητσοτάκης θα επιλέξει εκλογές κοντά στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Κι ας υποστηρίζουν στελέχη του Σύριζα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ξαφνικές εκλογές το Φθινόπωρο. « Πρόκειται για προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος τους και αποφυγής εσωκομματικών προβλημάτων που ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας», λένε στελέχη της ΝΔ, για τις διαδόσεις αυτές.
Βέβαια, τώρα πια , όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη , αλλά και στελέχη της ΝΔ, επισημαίνουν τον , υπαρκτό, κίνδυνο, η παγιοποίηση της μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο κόμμα και η «σιγουριά της νίκης», να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση , τον κυβερνητικό μηχανισμό. Και αυτό μπορεί να είναι το πιο επικίνδυνο για την κυβέρνηση , μια και μπορεί να προκληθούν λάθη και παραλήψεις που να στοιχίσουν στο κυβερνών κόμμα.
«Η αλαζονεία αλλά και η σιγουριά,» μας επισήμαινε το Σαββατοκύριακο σε συζήτηση μας, υπουργός της σημερινής κυβέρνησης , είναι πάντα πολύ κακός σύμβουλος Και επικίνδυνος».
Το ζήτημα λοιπόν έχει αρχίσει να απασχολεί σοβαρά και στελέχη του Μ Μαξίμου που φαίνεται επισημαίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις πως «τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμα» και πως « ακόμα και αποφάσεις ή λάθη των τελευταίων μηνών, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo