• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ερντογάν: Λεκτικές κορώνες και λεονταρισμοί - «Λύση» μόνο η διχοτόμηση

Θανάσης Αργυράκης 19-07-2021 22:05
Ερντογάν: Λεκτικές κορώνες και λεονταρισμοί - «Λύση» μόνο η διχοτόμηση
Σε λεκτικές κορώνες και λεονταρισμούς αναλίσκεται, έως τώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στα κατεχόμενα για τους «εορτασμούς» της εισβολής του «Αττίλα», το 1974.
Αν και έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ανακοινώσει κάποια «καλά νέα», μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να το κάνει. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει προηγηθεί πλειάδα «τηλεφωνημάτων», τόσο υπερατλαντικά όσο και από της Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφύγει ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει νέα προκλητικά βήματα στα κατεχόμενα. Ως γνωστόν, επίσης, έχει υποβληθεί πρόταση από Αμερικανούς γερουσιαστές να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Αγκυρας στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, και ειδικά ο «τρίτος Αττίλας», το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Κατά εκτιμήσεις μερίδας του κυπριακού Τύπου, πάντως, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τουρκία προτού αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, όσο και στη «Βουλή» των κατεχομένων, οι έως τώρα ανακοινώσεις Ερντογάν ήταν κατώτερες του κλίματος που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα. Προς το παρόν έχει περιοριστεί σε λεκτικές κορώνες, αν και μένει να φανεί εάν θα ανακοινώσει τα «καλά νέα» αύριο, όπως το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τις νέες στρατιωτικές βάσεις στο νησί.

Στην ελεύθερη Κύπρο ήδη βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Διχοτόμηση

Κατά τα λοιπά, ο Τ.Ερντογάν επανέλαβε την γνωστή θεση της Αγκυρας, την οποία αναμασούν και τα κατεχόμενα, περί διχοτόμησης και δύο κρατών, είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ, στη Γενεύη, κατά την τελευταία «άτυπη» διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό «συνιστά ιστορική ευκαιρία» για επίλυση του προβλήματος «σε ρεαλιστική βάση », και κατέληξε λέγοντας πως «εάν μετά από αυτό υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων (σ.σ. για το Κυπριακό), μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών».

Χαρακτήρισε, ως συνήθως αναφέρουν εδώ και πολλά χρόνια Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, την 20η Ιουλίου ως ημέρα «ειρήνης και ελευθερίας», και την εισβολή του «Αττίλα» σε ανεξάρτητη χώρα - μέλος του ΟΗΕ, καθώς και την επί σχεδόν πενήντα χρόνια κατοχή εδάφους της, ως «ειρηνευτική επιχείρηση»

Με αφορμή τη 47η επέτειο, είπε, «μιλάμε για μια λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η θέση μας. Έχουμε περάσει 40-50 χρόνια ακούγοντας αυτά που λένε και δεν καταφέραμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα. Αυτή η περίοδος έχει πια τελειώσει. Τώρα είναι καιρός για μια λύση δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Επίσης, δεν αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία της μειονότητας. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Με Αζερμπαϊτζάν και άλλους

Λίγο προτού αναχωρήσει από την Τουρκία για τα κατεχόμενα, σε ερώτηση που του ετέθη, εάν «μετά τις επίσημες επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του «κυπριακού κοινοβουλίου» (σ.σ. των κατεχομένων) θα υπάρξουν συνομιλίες ανάλογου χαρακτήρα και με άλλες χώρες», ο άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.

«Είναι μέρος των προσπαθειών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τέτοιου είδους συνομιλίες υψηλού επιπέδου θα πραγματοποιούνται μεταξύ διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, και της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα). Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια».

Ως γνωστόν πρόσφατα για πρώτη φορά βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Προηγουμένως, είχε καταγραφεί μια περίεργη επίσκεψη Πακιστανών διπλωματών στα κατεχόμενα.

«Εθνική υπόθεση»

Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα, θα «αξιολογήσει» με τον Ε.Τατάρ την «κατάσταση σχετικά με την εθνική μας υπόθεση και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, είπε, «θα ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την προαγωγή της στενής συνεργασίας Τουρκίας - ΤΔΒΚ. Θα εγκαινιάσουμε τα έργα που πραγματοποιούμε μαζί με τον πρόεδρο Τατάρ και την ΤΔΒΚ σε διάφορους τομείς».

Η μαντίλα και το εβραϊκό σκουφάκι

Τέλος, για μια ακόμη φορά επετέθη κατά της ΕΕ. Αυτή τη φορά για το ζήτημα της μαντίλας. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με υπόθεση δύο εταιρειών στη Γερμανία που απαγόρευσαν την χρήση της μαντίλας, είπε:

«Το Δικαστήριο πρέπει να αλλάξει την ονομασία του. Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη. Για να αποδείξουν ότι είναι δικαστήριο, πρέπει πρώτα να μάθουν τι εστί ελευθερία πίστης. Ας τους δούμε να λένε το ίδιο σε όσους φορούν yarmulke (σ..σ κάλυμμα κεφαλής των Εβραίων). Θα μπορούσαν να πουν τα ίδια για όσους φορούν yarmulke; Το Δικαστήριο δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε την αρμοδιότητα να λέει τέτοια πράγματα για μουσουλμάνους που ασκούν την πίστη τους. Πρέπει πρώτα να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για το yarmulke».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo