• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ερντογάν από κατεχόμενα: Εθνική υπόθεση της Τουρκίας το Κυπριακό

lawandorder.gr 19-07-2021 21:46
Ερντογάν από κατεχόμενα:  Εθνική υπόθεση της Τουρκίας το Κυπριακό
Μόνο προκλήσεις και χωρίς κάτι συγκλονιστικό στο ψευδοκράτος ο τούρκος Πρόεδρος, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει

Αν και είχε δημιουργήσει «κλίμα» για ανακοινώσεις οι οποίες θα προκαλούσαν «σάλο», ο τούρκος Πρόεδρος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων σήμερα. Η ομιλία του μέσα από τη «Βουλή» στα Κατεχόμενα κινήθηκε στα γνωστά περί ύπαρξης δύο κυρίαρχων κοινοτήτων και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Αρχικά, και για να προσδώσει μία εικόνα «διεθνούς αναγνώρισης» ανέφερε ότι παρακολουθούν βουλευτές και ο αρχηγός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής του Αζερμπαϊτζάν, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της επισκεψής του στα κατεχόμενα, κάνοντας αναφορά στις «καλές ειδήσεις» που αφορούν την «ΤΔΒΚ», μεταξύ των οποίων νέες επενδύσεις στα κατεχόμενα.

Καινούριο »προεδρικό μέγαρο» στον κατεχόμενο Αγ. Δομέτιο

Το μόνο «καλό» νέο που είχε τελικά να προσφέρει ο τούρκος Πρόεδρος δεν ήταν άλλο από την ανακοίνωση ανέγερσης νέου «προεδρικού μεγάρου» αλλά και «κοινοβουλίου», καθώς όπως είπε τα υπάρχοντα δεν είναι αυτά που αξίζουν στον τουρκοκυπριακό λαό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ψευδοβουλή ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο, δίπλα στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού», ενώ το σημερινό «προεδρικό μέγαρο» θα μετατραπεί σε μουσείο.

 

Χαρακτήρισε το Κυπριακό ζήτημα ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», ενώ έκανε λόγο για «μάρτυρες» της Τουρκίας και των Τ/κ» και υποστήριξε ότι η Τουρκία «κατέβαλε μεγάλο αντίτιμο» για τις ενέργειες της στο Κυπριακό.

Δεν αμέλησε να ρίξει τα βέλη του και προς τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, ενώ κάλεσε όσους «διαβάζουν» το ζήτημα από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες.

Σύμφωνα με τον τούρκο ηγέτη, παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς η λύση του Κυπριακού δεν ήρθε επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκυπρίους, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Πια δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος επάνέλαβε την θέση της τουρκικής κυβέρνησης για το ζήτημα και σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί διάσκεψης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν επιθυμούμε ένταση», υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της δίκαιης μοιρασιάς στο ζήτημα της ΑΟΖ.

 


O τούρκος Πρόεδρος  έφτασε στα Κατεχόμενα λίγο μετά τις 15.00 οπότε και το το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Εκεί τον υποδέχθηκε στρατιωτικό άγημα, ο Τ/κ ηγέτης και η ηγεσία του ψευδοκράτους. 

Μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο έφθασαν στα κατεχόμενα ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο Πρόεδρος του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, οι 3 Αντιπρόεδροι του ΑΚΡ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, πολλοί Βουλευτές και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην Κωνσταντινούπολη πριν από την αναχώρησή, ανέφερε πως «είμαστε υπέρ της λύσης δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών. Γιατί εμείς περάσαμε 40 – 50 χρόνια με τα λόγια τους και δεν μπορέσαμε να έχουν κανένα αποτέλεσμα. Πλέον αυτή η εποχή τέλειωσε, έκλεισε. Από δω και πέρα λύση δύο κυρίαρχων, ίσων κρατών. Το αφήγημα περί μειονότητας δεν το αποδεχόμαστε. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα»

Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για τα «καλά νέα» που θ’ ανακοινώσει και τους κάλεσε να περιμένουν την ομιλία του στη «βουλή» «γιατί αν το πω εδώ, η ομιλία μου θα πάει χαμένη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία την πρόταση που κατέθεσε στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι έδειξε έτσι στη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά που είναι υπέρ της λύσης. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όσους είναι υπέρ της λύσης. Η λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση της πραγματικότητες στο νησί. Εάν υπάρχει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών».

«Να μην ξεχνάτε», συνέχισε, «ότι παρά τις δυσκολίες» το ψευδοκράτος είναι ένα «κράτος» που στέκεται στα δικά του πόδια. «Η δημοκρατία του διευρύνεται, η οικονομία του προχωρά στο μέλλον με σταθερά βήματα. Η Τουρκία και κάθε μέλος του τουρκικού λαού, όπως και χθες έτσι και σήμερα κι αύριο, θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους Τουρκοκύπριους».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία αντιπροσωπείας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί προσπάθειά μας η εγκαθίδρυση και διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων με διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά θα συνεχιστούν».

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι προκλήσεις και η υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι τούρκοι «πάτησαν» στο νησί το 1974. Ο επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ανήρτησε στο τουίτερ βίντεο για την τουρκική εισβολή με πλάνα από τις δικοινοτικές ταραχές προ του 1974 και την ίδια την εισβολή του 1974 και έγραψε στα αγγλικά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το ψευδοκράτος για την 47η επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», όπως αποκάλεσε την εισβολή της Τουρκίας. «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν στενά με τον ΟΗΕ για δεκαετίες για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε μια λύση δύο κρατών».

Στο πλαίσιο της οργανωμένης προπαγάνδας στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας και στα κάγκελα της «βουλής» τοποθετήθηκαν πανό που έγραφαν «Ο πορθητής του Βαρωσίου Ερντογάν», «Καλωσήρθατε» και «Διεθνής ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τα οποία έχουν επάνω το λογότυπο του κόμματος ΑΚΡ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo