• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η πορεία του κορονοϊού καθορίζει και τις περί εκλογών αποφάσεις

Πέτρος Τρουπιώτης 19-07-2021 09:34 Τελευταία ενημέρωση: 19-07-2021 09:34
Η πορεία του κορονοϊού καθορίζει και τις περί εκλογών αποφάσεις
Τα δύο προβλήματα που πρέπει να «αντιμετωπίσει» η κυβέρνηση, η εξέλιξη των οποίων είναι κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις
Ανησυχία σε κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και στο Μ Μαξίμου, για την νέα τροπή που παίρνει η κατάσταση με την πανδημία.
Όπως λένε οι επιστήμονες και στις ενημερώσεις που κάνουν σε στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου « είμαστε ακόμα σε κρίσιμη φάση και κυρίως δεν γνωρίζουμε το μέλλον».
Και αυτό είναι , όπως όλα δείχνουν , το κρίσιμο –διπλό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Το πρώτο πρόβλημα, το πιο άμεσο, είναι τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την αυξητική τάση που υπάρχει στα κρούσματα κορονοιού, σε αρκετά νησιά.
ΜΕΤΚΑ το μίνι «λοκ νταουν’ , που έγινε στην Μύκονο, δεν είναι δυνατόν να μην γίνουν και αντίστοιχα σε 3-4 αλλά νησιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα».
Αυτό όμως προκαλεί αντιδράσεις από τους επαγγελματίες των νησιών , μια και ήδη υπάρχουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων , ενώ ακόμα και όσοι έχουν προγραμματίζει τις διακοπές τους τον Αύγουστο, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται έντονα.
Έτσι η ανησυχία μεγαλώνει και παράλληλα ξεκινούν οι αντιδράσεις.
Βέβαια, μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα φαίνεται να προέκυψε και κάτι θετικό, αφού οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει μέσω πίεσης ιδιοκτήτων καταστημάτων , αυξημένη πια διάθεση για εμβολιασμό εργαζομένων στις επιχειρήσεις του νησιού. Εργαζομένων που πήγαν από αλλά μέρη της χωράς, μια και οι περισσότεροι κάτοικοι της Μυκόνου είχαν εμβολιασθεί.
Μπορεί λοιπόν το ζήτημα της Μυκόνου , να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για αλλά νησιά αλλά και δυο τουλάχιστον περιοχές της ηπειρωτικής χωράς που όπως λένε οι ειδικοί «βρίσκονται ήδη στα όρια».
Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ίσως πιο κρίσιμο. Κι αυτό γιατί έχει να κάνει με το πότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την πανδημία. Αν δηλαδή τον Οκτώβριο η τον Νοέμβριο θα έχουμε περάσει σε μια σχετική έστω κανονικότητα.
Και αυτό εξαρτάται όχι μόνον από τον αριθμό των εμβολιασμένων, αλλά και από το αν θα υπάρχου και άλλες μεταλλάξεις, πόσο επικίνδυνες και αν τα εμβόλιά θα τις αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό.
Οι πολλές παράμετροι, η απάντηση στις οποίες δεν μπορεί να δοθεί τώρα , προβληματίζουν και φοβίζουν την κυβέρνηση.
Γιατί , αν δεν περάσουμε , όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (και εν πασει περιπτώσεις ως τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου) σε μια στοιχειώδη κανονικότητα , θα υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην οικονομία και την ανάπτυξη. Προβλήματα που όχι μόνον θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά θα κάνουν και αδύνατη την οποιαδήποτε εφαρμογή οικονομικών μέτρων βελτίωσης της κατάστασης, αρά και πιθανόν αδύνατη την πιθανή προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο του επομένου έτους. Περίοδος, που όπως φαίνεται είναι και το πρώτο χρονικό σημείο που μελετά ο πρωθυπουργό , για προσφυγή στις κάλπες.
Η επιστροφή σε ένα είδος κανονικότητας, έστω και μερικής αποτελεί βασικό σημείο και προϋπόθεση για να προχωρήσει η εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που θα βοηθήσουν την μείωση της ανεργίας αλλά και την οικονομική βελτίωση μεγάλων κλάδων , ενώ θα δώσουν προοπτική θετική σε πολλές περιοχές της χώρας.
Και αν δεν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα , ώστε να αποδώσει «καρπούς» σύντομα, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για εκλογές περιορίζονται, ενώ ακόμα και η προσφυγή σε κάλπες τον καθορισμένο χρόνο (Ιούλιο του 2023) αποτελεί ένα ρίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo