• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Τουρκία κτίζει το «οικοδόμημα» των αξιώσεών της και των «γκρίζων ζωνών» με έγγραφά της προς τον ΟΗΕ

Θανάσης Αργυράκης 17-07-2021 21:44
Η Τουρκία κτίζει το «οικοδόμημα» των αξιώσεών της και των «γκρίζων ζωνών» με έγγραφά της προς τον ΟΗΕ
H Αγκυρα επιχειρεί να εγείρει θέμα παραβίασης εκ μέρους της Ελλάδας σειράς Συνθηκών, όπως της Λωζάνης
Δεύτερο έγγραφο μέσα σε λίγες εβδομάδες κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ. Μια κίνηση που εντάσσεται στην γενικότερη τακτική της να κτίσει το «οικοδόμημα» των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδας. Προηγουμένως φροντίζει να εφευρίσκει και να κατασκευάζει «γκρίζες ζώνες», τις οποίες στη συνέχεια καταθέτει υπό μορφή εγγράφων στον ΟΗΕ.

Το προηγούμενο έγγραφο κατέθεσε στο τέλος Ιουνίου και ήταν απάντηση σε αντίστοιχο έγγραφο που είχε καταθέσει στον Οργανισμό η ελληνική πλευρά.

Οι τουρκικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδας αναρτήθηκαν στον ΟΗΕ 

Τώρα, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό, ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ανατολού, την Τρίτη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρίογλου, σε έγγραφό του εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις σχετικές διεθνείς συνθήκες.

Μια θέση που δεν ακούγεται για πρώτη φορά, αλλά επαναλαμβάνεται συνεχώς εδώ και καιρό από τα χείλη των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μονίμως παραβιάζουσα τις διεθνείς συμφωνίες. Κάτι που κάνει η Αγκυρα εγείροντας «θέμα Θράκης», κ.ο.κ.

Η Αγκυρα, ειδικότερα, δια της επιστολής Σινιρίογλου, κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει «κατάφωρα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Επίσης, ότι αθετεί τις «επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».

Να σημειωθεί ότι, επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, η Αγκυρα επιχειρεί να εγείρει θέμα παραβίασης εκ μέρους της Ελλάδας σειράς Συνθηκών, όπως της Λωζάνης. Κι' ας είναι αυτή, βέβαια, εκείνη η οποία συστηματικά τα τελευταία χρόνια επιδιώκει την αναθεώρησή της. Κάτι, μάλιστα, που κάνει πράξη στα νότια σύνορά της, ειδικά στη Συρία.

«Η συνεχιζόμενη, εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, και έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», γράφει ο Φ.Σινιρίογλου.

Εγκαλώντας την Ελλάδα για παραβίαση των Συνθηκών, στην ουσία η Τουρκία επιδιώκει να οικοδομήσει το αφήγημα του «πακέτου» των αξιώσεών της έναντι της Ελλάδας, γκριζάροντας το Αιγαίο.

Κοντολογίς, ότι, αφού η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες, δεν μπορεί να τις επικαλείται, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεχώς οι Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα (τα οποία απορρέουν από τις Συνθήκες) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το γνωστό αφήγημα της Αγκυρας, το οποίο τώρα, με βομβαρδισμό εγγράφων της στον ΟΗΕ, προσπαθεί να «νομιμοποιήσει», είτε για την περίπτωση μιας διαπραγμάτευσης - πακέτου των αξιώσεών της και ενδεχόμενης συμφωνίας στο μέλλον με την Ελλάδα, τύπου «νέου Ελσίνκι», είτε για ενδεχόμενη προσφυγή στα διεθνή Δικαστήρια.

Η κατάθεση και η ανάρτησή τους στον ΟΗΕ, βέβαια, δεν σημαίνει νομιμοποίηση ή αναγνώρισή τους από τον Οργανισμό. Η συνήθης πρακτική είναι να απαντώνται από την άλλη πλευρά, την ελληνική, εφόσον κατατεθούν. 'Η, αντίθετα, κατατίθενται ως απάντηση των θέσεων της ελληνικής πλευράς, όπως έγινε την προηγούμενη φορά.

Οπως και να' χει, η «βροχή» τουρκικών εγγράφων στον ΟΗΕ δείχνει την εντατικοποίηση των κινήσεων της Αγκυρας, προκειμένου να πείσει περί του «δικαίου» των θέσεών της, και να δημιουργήσει αρνητική εικόνα διεθνώς για την Ελλάδα, φέρνοντάς την στη θέση του απολογούμενου.

Αυτή η τακτική της, ως γνωστόν, συνοδεύεται από την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην πράξη, επί του πεδίου, ακόμα και με ανοικτά επιθετικούς τρόπους, όπως, μεταξύ άλλων, η εισβολή του τουρκικού πολεμικού στόλου που συνόδευε πέρυσι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, οι προσπάθειες για «γκριζάρισμα» περιοχών στο Αιγαίο, κ.ο.κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo