• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η συνεργασία, ο μόνος δρόμος για θετικά αποτελέσματα

Πέτρος Τρουπιώτης 16-07-2021 08:43 Τελευταία ενημέρωση: 16-07-2021 08:44
Η συνεργασία, ο μόνος δρόμος για θετικά αποτελέσματα
Ένοπλες δυνάμεις, ιδιώτες κατασκευαστές αμυντικού υλικού και κράτος οφείλουν να συνεργασθούν , αν θέλουμε να κάνουμε θετικά βήματα στον τομέα των εξοπλισμών
   Ορισμένα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν ίσως πιο γρηγορά απ΄ότι πιστεύουμε ή φανταζόμαστε.
Την αφορμή για την διαπίστωση αυτή μου έδωσε η συζήτηση που έγινε χθες, στο «κλείσιμο» της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού DEFEA, με την συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, ο αν. γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, του υπουργείου Άμυνας κ. Μ. Παπαδάκη και του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ΣΕΚΠΥ) κ Α. Ροζολή. 
Μια συζήτηση που είχα την τιμή να συντονίζω.
   Από τα όσα ο αρχηγός αλλά και ο Πρόεδρος των εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού είπαν , φάνηκε σαφώς ότι υπάρχει μια συναντίληψη σε πολλά πράγματα. Μια συν αντίληψη που όπως φαίνεται, συμμερίζεται και ο τρίτος συνομιλητής ο κ Παπαδάκης
  Συν αντίληψη στο τι πρέπει να γίνει ώστε και οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν τις υπηρεσίες που θέλουν και οι Έλληνες κατασκευαστές να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτές.
   Κάτι τέτοιο (που βέβαια μένει να το δούμε και να εφαρμόζεται) πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε αν όχι ως «όνειρο θερινής νυκτός», τουλάχιστον απίθανο.
 Γιατί εδώ και πολλά χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις (και βέβαια οι πολιτικοί) θεωρούσαν ότι μόνον η κρατικές βιομηχανίες μπορούν και πρέπει να «παίζουν μπάλα» στον χώρο αυτό.
 Και αν φεύγαμε από την αντίληψη των κρατικών εταιρειών, τότε θα έπρεπε να πάμε σε ξένες εταιρείες. Οι ελληνικές ήταν μάλλον στο περιθώριο, με μικρές εξαιρέσεις (όπως σε κάθε κανόνα) όχι πάντα με διαφανή κριτήρια επιλογής.
 Από την συζήτηση φάνηκε πως και οι δυο πλευρές , δηλαδή και οι ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας αλλά και οι κατασκευαστές από την άλλη, έχουν αντιληφθεί πως η «συνεργασία» είναι αναγκαία όχι μόνον για οικονομικούς λόγους , αλλά και για λόγους στρατηγικής.
 Για να είμαστε σαφείς βέβαια, από τις διακηρύξεις , μέχρι την πράξη , υπάρχουν πολλά στάδια ενδιάμεσα και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, όμως το πρώτο (και ίσως πιο δύσκολο) βήμα φαίνεται να έχει γίνει.
 Και οι δυο πλευρές δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πόσο αναγκαία (για να μην πω μονόδρομος ) είναι η συνεργασία τους.
 Όπως βέβαια, μονόδρομος ίσως είναι και η ανάγκη οι Έλληνες κατασκευαστές να σταματήσουν να παίζουν ατομικό παιχνίδι και να συνεργαστούν μεταξύ τους, με στόχο καλυτέρα αποτελέσματα για όλους.
  Τα βήματα είναι πολλά ακόμα και δεν ξέρω αν θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός «υφυπουργού εξοπλισμών» όπως πρότεινε ο κ Ροζ όλης . Ίσως τα έκανε και πιο περιπλοκά τα πράγματα.
 Σίγουρα πάντως θα βοηθούσε ο συντονισμός όλων των ενεργειών , από την ΓΔΑΕΕ, που βεβαίως πρέπει να αναβαθμισθεί.
   Δεν είμαι θιασώτης των πολύ μεγάλων στόχων (αν και κάποτε παίζουν τον ρολό τους), προτιμώ σταθερά βήματα και εφικτούς στόχους που μεγαλώνουν.
  Γι αυτό, ίσως η άποψη που εξέφρασε ο στρατηγός , για την δημιουργία στην χώρα μας (προφανώς με κυρίαρχη την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών) κέντρων συντήρησης των οπλικών συστημάτων, να είναι ο πρώτος εφικτός στόχος . Ένας στόχος που η υλοποίηση τους θα βοηθήσει σημαντικά και τις ένοπλες δυνάμεις και τους Έλληνες κατασκευαστές.
 Ας ελπίσουμε , πως μετρά από δυο χρονιά, όταν η DEFEA θα πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, οι ομιλητές σε ένα αντίστοιχο πάνελ, θα μιλούν για το πόσο βοήθησε και τις δυο πλευρές, η δημιουργία αυτών των κέντρων συντήρησης  οπλικών συστημάτων
 
ΥΓ. Η αμυντική έκθεση, η DEFEA, ήταν -λόγω πολλών παραγόντων - ένα πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο επιχείρημα. Και όμως , όπως λένε και οι γνωρίζοντάς από οργανώσεις άνθρωποι της «ΡOTA», πήγε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό , είναι ένας μικρός άθλος για τα δεδομένα μας. Και ας ελπίσουμε πως το 2023, όλα θα είναι πολύ καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo