22.5 C
Athens
18 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Νέος οργανισμός στο Ελεγκτικό Συνέδριο με νομοσχέδιο


    Ο οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισέρχεται στα Διεθνή και Ευρωπαϊκά δεδομένα με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε ήδη στην Βουλή και επιφέρει εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του προς την Βουλή και τον πολίτη.
    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο νέος οργανισμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα διαφορετικό σύστημα δημοσιονομικής ευθύνης, που αποτελεί πραγμάτωση των αρχών της αναλογικότητας και της δίκαιης ισορροπίας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε κάθε πράξη που έχει δημοσιονομικές συνέπειες, ελέγχεται πρώτα σε ποιον βαθμό αναμείχθηκε το κάθε όργανο με αποτέλεσμα ο καταλογισμός να γίνεται δικαιότερος, καθώς ελέγχονται όλοι οι παράγοντες της κάθε περίπτωσης.
    Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο αφενός συμπληρώνει τα νομοθετικά κενά προκειμένου να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχομένων και αφετέρου προσαρμόζεται το σημερινό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στα νεότερα δεδομένα της συνταγματικής νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
    Παράλληλα, αναβαθμίζεται η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή, έτσι ώστε να παρέχεται στην εθνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ενημέρωση επί δημοσιονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.
    Εισάγεται η ψηφιακή τεχνολογία στις ελεγκτικές διαδικασίες, καθώς προβλέπονται νέοι τύποι ελέγχων με παράλληλη αναβάθμιση του υπηρετούντος προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οργανικών θέσεων, χωρίς να αποκλείεται, όπου απαιτείται, η προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.
    Τέλος, προβλέπεται η σύσταση ενός δεύτερου Τμήματος Ελέγχων και ενός Τμήματος Μελετών και Γνωμοδοτήσεων με παράλληλη σύσταση δύο επιστημονικών συμβουλίων.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ