• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Πέτρος Τρουπιώτης 14-07-2021 08:14
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, μετά την τελική έγκριση του προγράμματος ανάκαμψης ύψους 30,5 δις ευρώ. Χρειάζεται να κάνουμε το αντίθετο απ΄ότι έγινε όλες τις προηγούμενες φορές. Μπορούμε;

Η χθεσινή απόφαση του ecofin, να εγκρίνει το «Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για την χώρα μας αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα , πρώτα για την κυβέρνηση και μετρά για όλους.

Τι σημαίνει πρακτικά η χθεσινή απόφαση; Σημαίνει, για να το πούμε απλά, ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν να αποδεσμεύονται σιγά σιγά χρήματα για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Και δεν μιλάμε για λίγα χρήματα. Μιλάμε για δις ευρώ.

Μόνον που αυτά τα δις ευρώ, δεν θα έλθουν έτσι και αλλιώς στην χώρα μας. Και κυρίως δεν θα έλθουν αν δεν εκτελείται το πρόγραμμα που εγκρίθηκε.
Κοινώς, τα χρήματα δεν πρόκειται να έρθουν χωρίς έλεγχο, ούτε μπορεί να γίνουν οτιδήποτε άλλο, από ό,τι έχουμε πει στο σχέδιο μας, ως χώρα.

Αρά, συμπέρασμα πρώτον: Ας ξεχάσουμε την παλαιά διαχείριση των κάθε είδους κονδυλίων και «πακέτων» που πήραμε από την Κοινότητα και τα κάναμε οτιδήποτε άλλο, εκτός αυτών για τα οποία μας είχαν δοθεί.

Συμπέρασμα δεύτερον: Ωραίοι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί (και δικαιολογημένοι) για την έγκριση του πακέτου των δις αλλά «από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα». Τα δύσκολα για την κυβέρνηση και για όλους. 

Η έγκριση του προγράμματος και η έναρξη των εκταμιεύσεων, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την χώρα , όχι απλώς να καλύψει τα όσα προκάλεσε η πανδημία, αλλά παράλληλα να ισοφαρίσει τα όσα η οικονομική κρίση έφερε στην χώρα και κυρίως, να στρώσει τον δρόμο για την από εδώ και πέρα αναπτυξιακή πορεία της. Μιλάμε λοιπόν, για ένα σύνολο 30,5 δις ευρώ, ποσό που δεν έχουμε πάρει ποτέ άλλοτε για ανάπτυξη.

Ένα ποσό που θα αρχίσει να έρχεται στην Αθήνα από τις επόμενες μέρες, μιας και 4 δις θα εκταμιευθούν ως το τέλος του μηνός και άλλα 3,5 ως το τέλος του χρόνου.

Που θα πάνε αυτά τα χρήματα;

Η κύρια κατεύθυνση είναι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομών και σε ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων...

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν περίπου 200 χιλιάδες μόνιμές θέσεις εργασίας και θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες.
Όλα αυτά βέβαια έαν εμείς, ως χώρα, ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που υποβάλλαμε, αν κινηθούμε με ταχείς ρυθμούς, αν δεν σκορπίσουμε τα λεφτά δεξιά και αριστερά. Κοινώς, αν κινηθούμε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ΄ότι κάναμε ως τώρα , στις περισσότερες περιπτώσεις, από τότε που μπήκαμε το 1980 στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Το μπορούμε;

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης . Να βάλει την κρατική μηχανή να δουλέψει γρηγορά και αποτελεσματικά και παράλληλα να πείσει όλους εμάς, τους πολίτες, ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα.

Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια να μην βρεθούμε εκτός έργου. Με δραματικές συνέπειες για όλους μας.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo