• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ένα ενδιαφέρον, από πολλές πλευρές, τριήμερο

Πέτρος Τρουπιώτης 13-07-2021 08:55 Τελευταία ενημέρωση: 13-07-2021 08:56
Ένα ενδιαφέρον, από πολλές πλευρές, τριήμερο
Η DEFEA, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, δίνει μια αισιόδοξη νότα και στον οικονομικό τομέα, αλλά παράλληλα βοηθά στην ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων της χώρα μας

Μετά από μια δεκαετία, σήμερα, ανοίγει τις πύλες της στην Αθήνα διεθνής αμυντική έκθεση (η DEFEA -Defense Exhibition Athens). Και αναφέρομαι στο συγκεκριμένο γεγονός γιατί αποτελεί όχι μόνον μια απόδειξη ότι κάτι αρχίζει να κινείται στην οικονομία γενικότερα αλλά και γιατί η πραγματοποίηση μιας διεθνούς αμυντικής έκθεσης, και μάλιστα με πάρα πολλές συμμέτοχες, ξαναβάζει την χώρα σε ένα «διεθνές περιβάλλον», που δεν είναι μόνον οικονομικό αλλά και αμυντικό και ζήτημα διεθνών σχέσεων.

Να γίνω όμως πιο σαφής, στο γιατί θεωρώ πως η αμυντική αυτή έκθεση, σηματοδοτεί κάτι για την χώρα μας.

Μόνον και μόνον, κατ' αρχήν, η απόφαση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιου μεγέθους έκθεσης, μέσα σε αυτό το οικονομικό αλλά και «πανδημικό» κλίμα, αποτελεί μια πολύ δυναμική κίνηση, με μεγάλο ίσως ρίσκο για τους οργανωτές, αλλά προφανέστατα κάτι έχουν διαβλέψει. Και αυτό το κάτι, δεν μπορεί πάρα να είναι η πιθανότητα επιτυχίας, μια και δεν παίρνει κανείς ένα τέτοιου κόστους ρίσκο, χωρίς να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ή έστω τουλάχιστον, πιθανότητες δημιουργίας μιας θετικής προοπτικής για το μέλλον.

Το δεύτερο, είναι η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει τόσο από εταιρείες αμυντικών συστημάτων, όσο και από υπουργεία Άμυνας άλλων χωρών. Αυτό, δείχνει πως οι εταιρείες, ξοδεύουν για να μετάσχουν στην έκθεση μια και ελπίζουν σε σύναψη συμφωνιών ή έστω σε μια πρώτη επαφή με πιθανούς αγοραστές. Και αυτό δείχνει πως η χώρα μας, τείνει να γίνει και πάλι αξιόπιστη διεθνώς σε πολλούς τομείς.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη παράμετρος. Το ότι η χώρα μας, θα μπορούσε να πει κανείς, έχει μπει και πάλι, μετρά από αρκετά χρονιά, σε μια πορεία εξοπλισμών, θα μπορούσε να είναι η αιτία που ξένες εταιρείες έρχονται στην έκθεση. Μόνον που μια τέτοια ανάγνωση είναι μάλλον «κοντόφθαλμη» για δυο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι λίγα από τα εκτιθέμενα στην DEFEA  συστήματα, θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την χώρα μας αλλά και γιατί ήδη για τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, (αεροπλάνα και φρεγάτες) οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η έκθεση μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά, ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με τους εξοπλισμούς να οργανώσουν συνέργειες με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού, κάτι που θα βοηθήσει πολλαπλά.

 Παράλληλα, η συνύπαρξη υπουργών Άμυνας από αρκετές χώρες  αλλά και ανωτάτων στρατιωτικών στελεχών, αυτές τις τρεις μέρες, θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα, να ενισχύσει τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της στον αμυντικό τομέα, σε μια εποχή που πολλά αλλάζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνον.

Και αυτό είναι ένα σημαντικό κέρδος, ένα κέρδος, ίσως μεγαλύτερο και από τα  οποία οικονομικά οφέλη της έκθεσης.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo