• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η κυβέρνηση, η εκκλησία και το «αίτημα» για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Πέτρος Τρουπιώτης 12-07-2021 08:08
Η κυβέρνηση, η εκκλησία και το «αίτημα» για βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο της θα ζητά τόσο από τους ιερείς όσο και από του πιστούς να εμβολιασθούν, κάνοντας σαφές, ότι «κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αμαρτία»

Την στήριξη της εκκλησίας, για να καμφθούν όσοι ακόμα δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο, μια και θεωρούν ότι όχι μόνον είναι επικίνδυνο αλλά δημιουργεί και άλλα ηθικής κ.λπ. προβλήματα, έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

Το «αίτημα» της κυβέρνησης για βοήθεια, εξέφρασε πρόσφατα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο και όπως λένε σχετικές πληροφορίες, ο κ Ιερώνυμος όχι απλώς δέχθηκε να βοηθήσει αλλά αύριο, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), θα φέρει το θέμα σε συζήτηση.

Στην αυριανή συνεδρίαση, θα παρευρεθούν τόσο ο υπουργός Υγείας Β. Καικιλίας όσο και ο καθηγητής Δ. Τσιόδρας, που έχει στενές σχέσεις με την εκκλησία και θα εξηγήσουν στους μητροπολίτες μέλη της ΔΙΣ, την ανάγκη να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μέσα στις επόμενες 30-40 μέρες, ώστε να δημιουργηθεί φράγμα στο επόμενο κύμα της πανδημίας, αλλά παράλληλα, θα ζητήσουν να υπάρξει παρέμβαση της εκκλησίας ώστε να πεισθούν όσοι ως σήμερα αντιδρούν.

Στην κυβέρνηση έχουν πεισθεί ότι μεγάλο ρόλο στο θέμα του εμβολιασμού παίζει η εκκλησιά, ιδιαίτερα στην επαρχία και σε πιο μικρά μέρη μια και όπως αποδεικνύεται, οπού υπάρχει Μητροπολίτης ή άλλοι κληρικοί που τάσσονται κατά του εμβολιασμού, η συμμετοχή των εκεί κατοίκων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι σαφώς κατώτερη του μέσου όρου της χώρας.

Όπως φαίνεται, μετά την αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ, θα εκδοθεί εγκύκλιος της η οποία θα ζητά τόσο από τους ιερείς όσο και από του πιστούς να εμβολιασθούν, κάνοντας σαφές, ανάμεσα στα άλλα ότι «κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αμαρτία», όπως ορισμένοι κληρικοί διαδίδουν.

Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Ιεραρχία, πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση από την κορυφή της εκκλησίας, θα βοηθήσει σημαντικά στο να πάνε να εμβολιασθούν κατηγορίες ανθρώπων, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, που ως τώρα έχοντας πεισθεί από ιερείς (ή χρησιμοποιώντας αυτό ως δικαιολογία) δεν μετείχαν του εμβολιασμού.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο λόγος του κάθε Μητροπολίτη αλλά και του κάθε παπά στην ενορία του, θα παίξει σημαντικό ρολό στο να πείθουν όλο και περισσότεροι να εμβολιασθούν.

Παράλληλα, απ’ ότι φαίνεται η ιεραρχία έχει αποφασίσει να «σκληρύνει» την στάση της απέναντι σε Μητροπολίτες και κληρικούς που δεν εφαρμόζουν μέτρα της πολιτείας.

Ως πρώτο βήμα, θεωρείται η κλήση σε απολογία δυο Μητροπολιτών, του Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Κυθήρων, για την στάση που έχουν ως τώρα τηρήσει, ιδίως την περίοδο του Πάσχα, οπού δεν τήρησαν τα μετρά της Πολιτείας. 

Το ποια ακριβώς θα είναι η στάση της ιεραρχίας θα αποφασισθεί αύριο.

Μπορεί να υπάρξει ή απλή επίπληξη αύριο, ή να παραπεμφθούν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο. Το δεύτερο, λένε οι πληροφορίες είναι μάλλον απίθανο, γιατί θα οξύνει τις καταστάσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας και μπορεί όχι μόνον να δημιουργήσει μέτωπο υπέρ των δυο Μητροπολιτών (μια και δεν είναι οι μόνοι που έχουν αυτή την συμπεριφορά) αλλά και να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα στους πιστούς που γίνεται προσπάθεια να πειστούν να εμβολιασθούν.

Πάντως, η κυβέρνηση, φαίνεται να ελπίζει πολλά, ιδίως για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, στην βοήθεια της εκκλησίας, για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

[email protected]

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo