• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μαύρη Θάλασσα: Στα ρωσικά «ραντάρ» η ελληνική πυραυλάκατος «Δανιόλος»

Θανάσης Αργυράκης 11-07-2021 19:25
Μαύρη Θάλασσα: Στα ρωσικά «ραντάρ» η ελληνική πυραυλάκατος «Δανιόλος»
Το ελληνικό σκάφος πέρασε χτες τα στενά του Βοσπόρου και μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να μετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση SeaBreeze21

Υπό παρακολούθηση, δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ότι έχει θέσει την ελληνική πυραυλάκατο, «Δανιόλος» που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αναπτύξει δυνάμεις και μέσα για την παρακολούθηση των ενεργειών του πλοίου κατευθυνόμενων βλημάτων, "Δανιόλος", το οποίο εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 10 Ιουλίου 2021», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ελληνικό σκάφος πέρασε χτες τα στενά του Βοσπόρου και μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να μετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση SeaBreeze21.

Προ ημερών, κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει: «Στηρίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ. Και συμμετέχουμε ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία μέσω της αεροπορικής βάσης μας στο Άκτιο, της περιοδικής παρουσίας του πολεμικού μας Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ».

Στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και γενικότερα στο ευρύτερο «τόξο» Ουκρανίας - Βαλτικής, εδώ και πολλούς μήνες επικρατεί ένταση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με πλέον γνωστό το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε βρετανικό πολεμικό πλοίο και σε ρωσικές δυνάμεις.

ΝΑΤΟϊκές χώρες, όπως και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το τελευταίο διάστημα δίδουν συχνά στη δημοσιότητα βίντεο με «αναμετρήσεις» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική.

Πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανήρτησε στο twitter αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από ρωσικό μαχητικό.

Πρόσφατα, επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι στο παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο με το βρετανικό πολεμικό πλοίο ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ από τη Σούδα.

Οι πυραυλάκατοι τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ

Η πυραυλάκατος, «Δανιόλος», είναι μια από τις έξι που διαθέτει η χώρας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ.

1.Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ 20-12-2005

2.Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ 22-02-2006

3.Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ 8-05-2006

4.Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ 01-10-2010

5.Υποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ 10-01-2015

6.Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ 01-06-2020

ΤΠΚ Δανιόλος

Γενικά χαρακτηριστικά πλοίου:

Μήκος:61.9m

Πλάτος:9.5m

Βύθισμα:2,8 m

Εκτόπισμα:670tn

Μέγιστη Ταχύτητα:34.5 knots

Αυτονομία: Πάνω από 1000 ν.μ.

Οπλισμός :

1.Οκτώ Κ/Β Ε-Ε EXOCET MM40 Blk2

2.Ένα πυροβόλο 76mm / 62 SRGM OTO-MELARA

3.Δύο πυροβόλα 30mm OTOBREDA

4.Αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GMLS RAM με 21 Κ/Β

Πρόωση :Τέσσερις κύριες μηχανές MTU με μέγιστη ιπποδύναμη 5790HP ανα μηχανή.

Πλήρωμα: 45 άτομα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo