• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός παντού από το Φθινόπωρο;

Πέτρος Τρουπιώτης 09-07-2021 08:08
Υποχρεωτικός εμβολιασμός παντού από το Φθινόπωρο;
Στην κυβέρνηση θεωρούν δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ανοχή, ο Σεπτέμβριος πρέπει να μας βρει θωρακισμένους, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την (και οικονομική) κρίση άμεσα.

Αποφασισμένη να προχωρήσει, έστω και κατά στάδια, στην καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του coved 19, είναι η κυβέρνηση , μετρά από αρκετές συζητήσεις και διχογνωμίες στο εσωτερικό της.

Μάλιστα , φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη και σήμερα «διαμαρτυρίες» γιατί το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν προχώρησε πιο γρήγορά και χωρίς αναστολές.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλησε να αποφύγει την υποχρεωτικό ήτα σε αυτό το θέμα, ελπίζοντας, όπως λένε συνομιλητές του , ότι θα πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν εθελοντικά στον εμβολιασμό.

Κάτι τέτοιο όμως φάνηκε ότι , από ένα σημείο και μετά, ήταν ανέφικτο, για δυο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είχε να κάνει με το αργά αλλά σταθερά ένα είδος «αντιεμβολιαστικού κινήματος» μεγάλωνε στην χώρα. Όχι βέβαια σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα, αλλά ήταν ικανό να αφήνει εκτός εμβολιασμού ένα μέρος πολιτών και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες.

Ο δεύτερος έχει να κάνει από την μια με μια αδιαφορία ή αναβλητικότητα μερίδας πολίτων , ιδίως νεαρών ηλικιών , που ή έλεγαν θα το κάνουν αργότερα ή κάποιοι εξ αυτών υπέθεταν ότι «θα κάνουν όλοι οι άλλοι, αρά δεν θα χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι»….

Παράλληλα, οι ειδικοί επισήμαναν τόσο την μεγάλη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων που «χτυπούν» τους ανεμβολίαστους , μια και στους άλλους υπάρχει «αμυντικό τείχος», ενώ ανέφεραν πως θα πρέπει να εμβολιαστούν ¨» με κάθε τρόπο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων».

Έτσι, πεισθεί ακόμα και ο πρωθυπουργός , που είναι υποστηρικτής φιλελευθέρων αρχών , που βρίσκονται εντελώς αντίθετες με την υποχρεωτικό ήτα, πως «κάτι πρέπει να γίνει».

Έτσι, μελετήθηκαν τα νομικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια κίνηση και τελικά η απόφαση είναι προώθηση της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και στην συνέχεια «βλέπουμε , ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», όπως μας έλεγε χθες υπουργός που βρίσκεται πολύ κοντά ( και χωροταξικά) στον πρωθυπουργό. 

Έτσι , έχει αποφασισθεί να προχωρήσει η υποχρεωτικό ήτα , άμεσα σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε όσους εργάζονται σε δομές υγείας.
Αμέσως μετρά θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση (ίσως και μέσα στον μήνα) για στρατό, σώματα ασφάλειας αλλά και κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με κόσμο (πχ μέσα συγκοινωνίας, ταξί, εκπαιδευτικοί κλπ.).

Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με την απόφαση αυτή και να αφορά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα πολιτών, εκτιμάται από το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί, ιδίως με την επίκληση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την δημόσια υγεία.

Πάντως, όπως και να έχει, στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως « δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ανοχή, ο Σεπτέμβριος πρέπει να μας βρει θωρακισμένους, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση άμεσα».

[email protected]


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo