• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πόσο κοντά είναι η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ;

Πέτρος Τρουπιώτης 08-07-2021 08:04
Πόσο κοντά είναι η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ;
Χαρακτηριστική η φράση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου , σε χθεσινή ομιλία του :«το τελευταίο έτος και παρά την πανδημία, η αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ήταν εκπληκτική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά»

Η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Η προσπάθεια των τελευταίων ετών, για βελτίωση σε όλα τα επίπεδα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, έχει αποδώσει καρπούς και όπως λένε οι πληροφορίες και από διπλωμάτες που ασχολούνται με το ζήτημα , αλλά και από στρατιωτικές πηγές, οι σχέσεις των δυο χωρών , όχι απλώς βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αλλά όπως φαίνεται , αναμένεται να αναπτυχθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα. 

Χαρακτηριστική είναι μια φράση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, σύμφωνα με την οποία «το τελευταίο έτος και παρά την πανδημία, η αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ήταν εκπληκτική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά». 

Για να προσθέσει αμέσως μετρά πως «η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελεί γνωστή πλέον επιθυμία και των δύο πλευρών»., Με την φράση αυτή ο στρατηγός επιβεβαίωσε , ουσιαστικά τις πληροφορίες αλλά και ενδείξεις που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό , πως η νέα αμυντική συμφωνία Ελαφράς-ΗΠΑ, θα είναι ιδιαίτερα «ενισχυμένη» σε όλα τα επίπεδα και θα περιλαμβάνει στοιχεία, που παλαιότερα αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. 

Η συμφωνία αυτή , εκτός των άλλων , αναμένεται να προβλέπει την σημαντική ενίσχυση και διεύρυνση της Βάσης στην Σούδα, ώστε να είναι δυνατή όχι μόνον η πλεύση σε αυτή μεγάλων πολεμικών για συντήρηση ή ανεφοδιασμό, αλλά να υπάρχει και η πιθανότητα μονίμου ελλιμενισμού αριθμού πολεμικών πλοίων. 

Παράλληλα, εκτός από την Λάρισα και το Στεφανιοβίκειο, όπου χρησιμοποιούνται ήδη , αλλά θα αυξηθεί η παρουσία, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη. 

Εκεί, κοντά στα σινιόρα της χώρας (και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προγραμματίζεται να υπάρχει μεγάλη αμερικανική-νατοϊκή βάση, τόσο στο λιμάνι όσο και σε αεροδρόμιο. 

Η παρουσία μιας τέτοιας Νατοϊκής δύναμης στην περιοχή, απόπλου έχει την δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης στην κεντρική Ευρώπη , αλλά και στην Μεσόγειο (με ενδιάμεσο την Κρήτη), είναι σαφές πως αναβαθμίζει όχι μόνον την χωρά μας στα πλαίσια της Ατλαντικής συμμαχίας, αλλά παράλληλα ενισχύει της ελληνοαμερικανικές σχέσεις και βέβαια «θωρακίζει» , με πολλούς τρόπους τα συγκεκριμένα σύνορα μας. 

Γιο αυτό και όπως φαίνεται, από στρατιωτικής πλευράς, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και προτεραιότητα στην συγκεκριμένη περιοχή και στις υποδομές που μπορούν να αναπτυχθούν για να υποδεχθούν Νατοϊκές (αλλά και καθαρά αμερικανικές) δυνάμεις ,ακόμα και σε μόνιμη βάση. 

Ο στρατηγός Φλώρος, στην χθεσινή του ομιλία στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων , σε περιορισμένο –επιλεγμένο κοινό, ήταν αρκετά σαφής λέγοντας « εμείς, θα αξιοποιήσουμε απολύτως τη νέα αρχιτεκτονική επιχειρησιακού σχεδιασμού και εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε νέες επενδύσεις της Συμμαχίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με Συμμάχους που αντιλαμβάνονται το σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον». 

Ας ελπίσουμε ότι οι σχεδιασμοί, σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά μια και θα βοηθήσουν την χώρα και στον αμυντικό τομέα και στην ασφάλεια της αλλά και στον οικονομικό τομέα.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo