• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τις «ευλογίες» Ερντογάν παίρνουν Βούλγαροι πολιτικοί ενόψει των εκλογών στη χώρα

Θανάσης Αργυράκης 07-07-2021 07:06 Τελευταία ενημέρωση: 07-07-2021 07:06
Τις «ευλογίες» Ερντογάν παίρνουν Βούλγαροι πολιτικοί ενόψει των εκλογών στη χώρα
Η Άγκυρα επιχειρεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα
Τις «ευλογίες» του Ερντογάν ενόψει των νέων βουλγαρικών εκλογών τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις ψήφους των μελών της πολυπληθούς βουλγαρικής μουσουλμανικής μειονότητας που ζεί στην Τουρκία, πήγε στην Τουρκία για να πάρει, ως όλα δείχνουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και επικεφαλής του κόμματος, Gerb, Μπόϋκο Μπορίσοφ.

Ο Μ.Μπορίσοφ, επανειλημμένως είχε στηρίξει την Τουρκία εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ελληνο-τουρκικών. Τώρα, λοιπόν, δείχνοντας ανοικτα τη σχέση εξάρτησής του από την Αγκυρα, μετέβη στην Τουρκία, προκειμένου να λάβει -και- την επίσημη στήριξη του Ερντογάν.

«Να σας πω ειλικρινά: δεν το περίμενα», δήλωσε ο πρώην γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη, Γκεόργκι Ντίμοφ, στον τηλεοπτικό σταθμό, Bulgaria On Air, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση Μπορίσοφ - Ερντογάν.

Ο πρώην διπλωμάτης, μάλιστα, αφήνοντας ανοικτά υπονοούμενα, είπε ότι θέλει τώρα, μετά από αυτή τη συνάντηση, να δει τι εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταγράψει το GERB μεταξύ των ψηφοφόρων στην Τουρκία στις εθνικές εκλογές της 11ης Ιουλίου.

«Ο Μπορίσοφ -είπε- δεν συνάντησε τον Ερντογάν με την ιδιότητα του τέως πρωθυπουργού, αλλά με την ιδιότητα του κομματικού ηγέτη. Συναντάται δηλαδή με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά επειδή ο Ερντογάν είναι ηγέτης του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ωστόσο, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Τι δουλειά έχουν αρχηγοί βουλγαρικών κομμάτων να συναντιούνται με τον Ερντογάν;»

Να σημειωθεί πως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ιδιαίτερα από κόμματα με ισχυρή εξάρτηση από την Αγκυρα, μετέβησαν με τους ίδιους στόχους στην Τουρκία. Γενικότερα, η Βουλγαρία δείχνει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται υπό την έντονη επιρροή της Τουρκίας. Και, ως όλα δείχνουν, θα παίξει ρόλο και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό.

Ουσιαστικά, τονίζει ο Γκεόργκι Ντίμοφ, «η Βουλγαρία, στο πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού, Μπορίσοφ, είναι ο μόνος φίλος της Τουρκίας. Με όλες τις υπόλοιπες χώρες η Άγκυρα έχει προβλήματα».

Παρατηρεί, μάλιστα, ότι του έκανε εντύπωση πως, αμέσως μετά την επίσκεψη του Μπορίσοφ στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, άσκησε σφοδρή κριτική κατά της ΕΕ για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Το βασικό συμπέρασμα που έβγαλα από τις δηλώσεις του -σχολιάζει- είναι ότι στην ΕΕ υπάρχουν χώρες που είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας, αλλά μετά την συνάντηση που είχε ο Μπορίσοφ είμαι σίγουρος ότι η Βουλγαρία δεν είναι ανάμεσα σ' αυτές».

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης του αριθμού των εκλογικών τμημάτων και σε χώρες εκτός της ΕΕ, κάτι που έγινε με την τελευταία τροποποίηση του βουλγαρικού εκλογικού νόμου, ο Γ.Ντίμοφ παρατηρεί με νόημα:

«Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν υπάρχει περιορισμός του αριθμού των εκλογικών τμημάτων σε χώρες - μέλη της ΕΕ. Εκλογικά τμήματα πρέπει να δημιουργούνται μόνο σε ασφαλείς πόλεις όπου υπάρχουν προξενικές υπηρεσίες. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πρακτική πριν από 10-15 χρόνια.

Ωστόσο, λόγω πιέσεων, αλλάξαμε τη νομοθεσία, επιτρέποντας το άνοιγμα εκλογικών τμημάτων σε σχολεία και σε άλλους χώρους. Στο εξωτερικό, οι εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες. Δυστυχώς, στην Τουρκία δεν είναι έτσι. Εδώ και 10 περίπου χρόνια οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώνονται από τα γραφεία-αντιπροσωπείες του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (σ.σ. κόμμα της βουλγαρικής μουσουλμανικής μειονότητας, με ισχυρές εξαρτήσεις από την Αγκυρα). Το μεγάλο πρόβλημα συνίσταται στη διπλή υπηκοότητα. Στην Τουρκία απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα, αλλά στη Βουλγαρία επιτρέπεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo