• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αίγυπτος-Τουρκία: Ενδείξεις συμφιλίωσης υπάρχουν, αλλά ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς

Θανάσης Αργυράκης 05-07-2021 22:27
Αίγυπτος-Τουρκία: Ενδείξεις συμφιλίωσης υπάρχουν, αλλά ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς
Η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, Daily Sabah, αναφερόμενη στην τηλεοπτική συνέντευξη του Σ. Σούκρι θεωρεί πως «η Αίγυπτος χαιρέτισε τις τουρκικές κινήσεις για εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων» των δύο χωρών

Στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας θα οδηγήσουν έμπρακτα βήματα που έχει ξεκινήσει να κάνει η Άγκυρα προς την κατεύθυνση του Καΐρου. Έτσι είδε μερίδα του τουρκικού Τύπου τη συνέντευξη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμι Σούκρι, εκτιμώντας παράλληλα πως υπάρχουν ενδείξεις πιθανής συμφιλίωσης.

Βέβαια, την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι περί του αντιθέτου απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο δρόμος για την ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, δεν θα είναι απλά μακρύς αλλά και μετ' εμποδίων. Πολύ περισσότερο, ότι η Άγκυρα τρέφει υπέρμετρες προσδοκίες εάν νομίζει πως με μερικές μικρές παραχωρήσεις, θα επανέλθουν στην κανονικότητα οι σχέσεις της με το Κάιρο.

Η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα, Daily Sabah, πάντως, αναφερόμενη στην τηλεοπτική συνέντευξη του Σ.Σούκρι στον αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό, Al-Qahira wal-Nas, θεωρεί πως «η Αίγυπτος χαιρέτισε τις τουρκικές κινήσεις για εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων» των δύο χωρών.

Σημειώνει, δε, την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι οι κανονικές σχέσεις εδράζονται στη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, και ότι, εάν συνεχιστούν τέτοια βήματα, θα οδηγήσουν σε πλήρη εξομάλυνση. Ως γνωστόν το Κάιρο ζητάει μετ' επιτάσεως να σταματήσει η δραστηριότητα των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Λιβύη - ναυτική βάση

Ωστόσο, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, ο Σ.Σούκρι δήλωσε πως το θέμα έχει πολλές πτυχές και η Λιβύη είναι υψίστης σημασίας για την Αίγυπτο και την εθνική της ασφάλεια.

Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από τα εγκαίνια που έκανε χτες ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, στη ναυτική βάση στη δυτική Αίγυπτο, κοντά στη Λιβύη, παρόντος μάλιστα του μεταβατικού προέδρου της Λιβύης.

Στα εγκαίνια προβλήθηκαν τα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία τα οποία έχει προμηθευτεί τελευταία η Αίγυπτος. Επρόκειτο εμφανώς για μια επίδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξει η Αίγυπτος τόσο προς Δυσμάς, όπου επιχειρούν τουρκικά πολεμικά, στη Λιβύη, όσο και προς Ανατολάς. Να σημειωθεί ότι τώρα διεξάγονται ναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Αιγύπτου και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ενδιαφέρον ήταν επίσης ότι στα εγκαίνια της ναυτικής είχε προσκληθεί και συμμετείχε ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ενδείξεις ΑΟΖ;

Πάντως, η Daily Sabah, μετά τις πρόσφατες προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων και της επανέναρξης των διπλωματικών επαφών Τουρκίας - Αιγύπτου, βλέπει «ενδείξεις πιθανής συμφιλίωσης» από αμφότερες τις χώρες, δεδομένης, όπως γράφει, της μεταβαλλόμενης δυναμικής στην Ανατολική Μεσόγειο και της κρίσης Τουρκίας-Ελλάδας για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Αυτές οι ενδείξεις, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, αφορούν στην εδραίωση επαφών και διαλόγου και στη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αλλάζοντας την ισορροπία της περιοχής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo