16.1 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Σύλληψη αστυφύλακα για διακίνηση ναρκωτικών – Πού υπηρετούσε, γιατί τον κατηγορούν


    Ως μέλος κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στο Ψυχικό, με παράλληλη εργασία σε καφετέρια, γραφείο ταχυμεταφορών και προσωπική φύλαξη προσώπων, είναι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ένας αστυφύλακας που συνελήφθη με 9 ακόμη άτομα μετά από συντονισμένη επιχείρηση.
    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αστυφύλακας που υπηρετεί στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζεται ως μέλος στης σπείρας που δρούσε από τον περασμένο Νοέμβριο.
    Οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη τους προχωρώντας στην άρση απορρήτου των επικοινωνιών, αλλά και με φυσική παρακολούθηση των εμπλεκόμενων. Δύο από τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να αγοράζουν και να αποθηκεύουν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης και στη συνέχεια να τα δίνουν σε άλλα μέλη της ομάδας που τα διακινούσαν κυρίως στην πλατεία Εφταλιώτη και Καμπούρογλου, που συνήθιζαν να την αποκαλούν «βάση» ή «πάρκο».
    Ο αστυνομικός, ηλικίας 25 ετών φέρεται να προμήθευε τα αρχηγικά μέλη της σπείρας με ναρκωτικά, ενώ αναλάμβανε και χρέη προσωπικής φύλαξης για το βασικό μέλος της ομάδας, ως συνοδεία και για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Οι δυο άνδρες απέφευγαν να επικοινωνούν τηλεφωνικά, αλλά μια φορά ο κοριός κατέγραψε τον αστυνομικό να λέει στον R, «Είναι μόνο λεφτά ή είναι και αυτό που κατάλαβα, γενικά λέω», κάτι που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αποδεικνύει πως γνώριζε τον λόγο των μετακινήσεών του.
    Ο αστυνομικός «μεσάζοντας» και το οικονομικό αδιέξοδο του R
    Τον περασμένο Μάρτιο ο R, εμφανίζεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποπληρώσει τις ναρκωτικές ουσίες που είχε αγοράσει επι πιστώσει. Ο αστυφύλακας εμφανίζεται να επικοινωνεί με πιθανούς δανειστές και να εμφανίζεται ως «εγγυητής», γνωστοποιώντας μάλιστα την ιδιότητά του.
    Για να γίνει μάλιστα πιστευτός, φέρεται να λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία του, «Θα βγάλει κιόλας. Απλά πρέπει να γίνει το μπαμ για να μπορέσει να πάρει πράγματα». Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε η ομάδα και τον Μάιο, αλλά τον Ιούνιο βρέθηκαν χρήματα για την αγορά ναρκωτικών.
    Το «γκομενάκι» οι «βελόνες» και το «χιόνι στο καμπαναριό»
    Τα μέλη της σπείρας όταν αναφέροντας σε ναρκωτικές ουσίες κατά την διάρκεια των επικοινωνιών τους, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες φράσεις. Έτσι την κάνναβη την έλεγαν «γκομενάκι», «βελόνες», «πρασινάδι» και «σταφ». Την κοκαϊνη την ανέφεραν ως «χιόνια στο καμπαναριό», «χιο» και «σκι».
    Το κλεμμένο όπλο του αστυνομικού
    Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι αστυνομικοί εντόπισαν στην κατοχή των συλληφθέντων και ένα όπλο usp που είχε κλαπεί από αστυνομικό κατά την διάρκεια απόδρασης τεσσάρων κρατουμένων από την διεύθυνση μεταγωγών στις 3 Ιουνίου του 2019.
    Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ο αστυφύλακας, εμφανίζεται να εργάζεται παράλληλα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας και σε εταιρία ταχυμεταφορών, ενώ τουλάχιστον μια φορά, φέρεται να μπαίνει στην εφαρμογή POL, για να ενημερώσει ένα άτομο αν εκκρεμεί σε βάρος του κάποια υπόθεση.
    Τι αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ
    Στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για την υπόθεση, η οποία εκδόθηκε πριν λίγο (19.40) αναφέρονται τα εξής:
    «Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Αττικής.
    Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
    Επιπλέον, συνελήφθησαν 3 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 9 άτομα.
    Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2020, προέβαιναν στη διακίνηση (προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση κ.λπ.) ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και ακατέργαστης ή κατεργασμένης κάνναβης) σε περιοχή της Αττικής.
    Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 και στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
    766,04 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, 46,02 γραμ. κατεργασμένης κάνναβης, μικροποσότητα κοκαΐνης και 3 ναρκωτικά δισκία,
    22 τρίφτες κάνναβης και 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
    εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, 36 γλάστρες με φυτά κάνναβης και 6 δενδρύλλια κάνναβης
    όπλο ρέπλικα και 2.800 ευρώ.
    Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των ερευνών, σε οικία μέλους της οργάνωσης, βρέθηκε υπηρεσιακό όπλο, που είχε αφαιρεθεί την 03-06-2019, κατά την απόδραση 4 κρατουμένων από τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής
    Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκες σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.»



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ