• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλαλούμ: Εμπόδια στους Ρώσους τουρίστες από την Ελλάδα βλέπει ο Πούτιν - Άνοιγμα της Τουρκίας αναγγέλλει ο Τσαβούσογλου

Θανάσης Αργυράκης 01-07-2021 16:36
Αλαλούμ: Εμπόδια στους Ρώσους τουρίστες από την Ελλάδα βλέπει ο Πούτιν - Άνοιγμα της Τουρκίας αναγγέλλει ο Τσαβούσογλου
Ο Θεοχάρης είχε ανακοινώσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας ανοίγουν και για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό

Άνω κάτω και πάλι η τουριστική «αγορά». Ενώ μόλις πρόσφατα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είχε επισκεφθεί τη Ρωσία, μια από τις σημαντικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προσδοκά τουριστική κίνηση, καλώντας τους Ρώσους να επισκεφθούν τη χώρα μας, και μάλιστα παρέχοντάς τους αρκετές διευκολύνσεις, τώρα και πάλι υπάρχουν νέες ανατροπές.

Να σημειωθεί ότι ο Χ. Θεοχάρης είχε ανακοινώσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας ανοίγουν και για τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να υποβάλλονται σε οποιοδήποτε τεστ για τον κορονοϊό. Η Ελλάδα, μάλιστα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεχόταν τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik.

Τώρα, όμως, αίφνης άλλαξαν και πάλι οι κανόνες, εξαιτίας, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, έτσι ανατράπεται η προηγούμενη ανακοίνωση Θεοχάρη, ο οποίος μάλιστα με αυτό το «δώρο» πήγε στη Μόσχα, και πλέον η νέα πολιτική στην οποία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού προβλέπει ότι (ήδη, από τις 30 Ιουνίου) όλοι οι προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR.

Ουσιαστικά, όμως, κατ' αυτό τον τρόπο -και- η Ελλάδα απορρίπτει το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik. Κάτι που, όπως ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμηρ Πούτιν, έγινε κατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων προς την Αθήνα.

Τουρκικό παιχνίδι

Πίσω από τον κορονοϊό, τον Τουρισμό και τα οικονομικά προβλήματα, είναι εύλογο ότι παίζονται και σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια.

Στην προκειμένη περίπτωση, τόσο από τις δηλώσεις Πούτιν, όσο και τους νέους περιορισμούς εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, φαίνεται πως κερδισμένη μάλλον θα βγει η Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει στην χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρα οικονομικά προβλήματα, όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους τουρίστες.

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι μόλις χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στην Αττάλεια, δήλωσε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος Ρώσων στην Τουρκία χωρίς καν μοριακό τεστ, εφόσον έχουν εμβολιαστεί με όποιο από τα δύο ρωσικά εμβόλια έχουν παραχθεί.

Να σημειωθεί πως μόνο η TUI Russia υπολόγιζε να στείλει φέτος στην Ελλάδα περίπου 300 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες.

Εκτιμάται, επίσης, ότι με την πολιτική που ακολουθει η Τουρκία, δεν αποκλείεται να προσελκύσει ακόμα και περί τα τρία εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία.

Πούτιν: Αιχμές κατά Ελλάδας

Χτες, ο Ρώσος πρόεδρος, επιτιθέμενος στην ΕΕ και ειδικά στην Κομισιόν, την επέκρινε διότι αλλάζει συνεχώς το καθεστώς που ισχύει για τα ταξίδια. Εκτιμάται ότι αυτές οι επικρίσεις του αποτελούν έμμεσο κάλεσμα στους Ρώσους πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και να κάνουν εσωτερικό τουρισμό.

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσαν οι πολλαπλές αναφορές του στην Ελλάδα. Οχι μόνο για το θέμα των Ρώσων τουριστών, αλλά και για τον ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας, και τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται από εκεί, στην ένταση στη Μαύρη Θάλασσα.

Για το θέμα των τουριστών είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα» του πως η Κομισιίν αλλάζει τις πολιτικές της στο θέμα του κορονοϊού. Και πρόσθεσε: «Στην αρχή χρειάζονταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σήμερα θέλουν PCR test, την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν άλλες απαιτήσεις, ακριβώς επειδή επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo