22.5 C
Athens
18 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    Διοικητικό Πρωτοδικείο: Αποζημίωση σε ασφαλισμένη επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε να εκδώσει τη σύνταξη


    Το ποσό των 4.350 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας (πρώτος βαθμός) σε ασφαλισμένη επειδή ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε να εκδώσει την σύνταξή της. Όπως έκριναν οι διοικητικοί δικαστές, με την απόφαση που εξέδωσαν (1806/2021) μπορεί να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος .
    Η ασφαλισμένη που προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υποστήριξε στη σχετική αγωγή που κατέθεσε πως έχασε τμήμα από τη σύνταξη κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2012 με υπαιτιότητα του e-ΕΦΚΑ. Όπως, δε, αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσε, δικαιούνταν να λάβει την αποζημίωσή της από τον Οκτώβριο του 2010. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα έτη μέχρι να της καταβληθεί το ποσό της σύνταξης.
    Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναφέρεται πως «το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας».
    Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ υποστήριξε ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της ασφαλισμένης.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ