• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: «Ναι» στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Κατερίνα Μάνθου 30-06-2021 18:07 Τελευταία ενημέρωση: 30-06-2021 18:08
ΣτΕ: «Ναι» στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης
Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε νόμιμες  και σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις τις αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα

Υπέρ της απόσπασης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης στους χώρους όπου βρέθηκαν των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στα έργα για τη διάνοιξη του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τάχθηκε με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία δημοσίευσε τις σχετικές αποφάσεις της (991-993/2021).

Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε νόμιμες και σύμφωνες με τις διεθνείς συμβάσεις τις αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα. Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είχε εγκριθεί η μελέτη κατασκευής που είχε υποβάλλει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη μελέτη αυτή οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο χώρο του μετρό θα έπρεπε να αποσπασθούν πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση των έργων θα επανατοποθετηθούν κατά ποσοστό 92% στο σημείο που βρέθηκαν.

Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε γνωστοποιήσει από το «δια ταύτα» των αποφάσεων του ΣτΕ, αμέσως μετά την διάσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει για την υπόθεση οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo