• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βούτσιτς, Ράμα, Ζάεφ: Τα Δυτικά Βαλκάνια, κοινός πολιτικό-οικονομικός χώρος υπό τη σκέπη της ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 30-06-2021 07:10 Τελευταία ενημέρωση: 30-06-2021 07:10
Βούτσιτς, Ράμα, Ζάεφ: Τα Δυτικά Βαλκάνια, κοινός πολιτικό-οικονομικός χώρος υπό τη σκέπη της ΕΕ
«Παραμένουμε ακόμη πιο προσηλωμένοι στην πορεία μας προς την ΕΕ και στην περιφερειακή συνεργασία. Όσο οι χώρες μας χρειάζονται την ΕΕ, άλλο τόσο και η ΕΕ χρειάζεται τις χώρες μας»
«Παραμένουμε ακόμη πιο προσηλωμένοι στην πορεία μας προς την ΕΕ και στην περιφερειακή συνεργασία. Όσο οι χώρες μας χρειάζονται την ΕΕ, άλλο τόσο και η ΕΕ χρειάζεται τις χώρες μας».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Εντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι κάλεσαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε άμεση εμπλοκή στις υποθέσεις των Δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ένας νέος ... παράδεισος της «Πράσινης Ανάπτυξης».

Το ενδιαφέρον στην κοινή πρωτοβουλία είναι ότι οι τρεις χώρες σε πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν διαφορετικές οπτικές, ενώ ειδικά σε ορισμένα θέματα ακόμα και ριζικά αντιπαρατιθέμενες.

Η Σερβία και η Αλβανία, μάλιστα, έχουν βρεθεί κατ' επανάληψη σε ρήξη με αφορμή, ανάμεσα στα άλλα, το Κόσσοβο. Η Σερβία, επίσης, ναι μεν δηλώνει ότι επιθυμεί την είσοδο στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Αλβανία επιθυμεί διακαώς την είσοδό της στην ΕΕ, ευελπιστώντας ότι έτσι, αργά ή γρήγορα, όλο το αλβανικό στοιχείο σε Κόσσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, θα βρει στέγη υπό την ΕΕ.

Για τα Σκόπια, η είσοδος στην ΕΕ αποτελεί νευραλγικής σημασίας στόχος, αφού υπάρχει έντονη ανησυχία ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν νέες ρήξεις ανάμεσα στο αλβανικό και το σλαβομακεδονικό στοιχείο. Κάτι που όσο διαρκεί το βουλγαρικό βέτο στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ, μεγαλώνει αυτές τις ανησυχίες.

18 εκατομμύρια

Για να επιτευχθεί ο σκοπός της ένταξης στην ΕΕ, αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους, «είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε από κοινού το μέρος των υποχρεώσεών μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μετατρέψουμε αυτές τις κοινές προσπάθειες σε κοινή δύναμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει το μέλλον ως ενιαία περιοχή που αποτελείται από έξι συνιστώσες. Η Αλβανία είναι Ευρώπη. Η Βόρεια Μακεδονία είναι Ευρώπη. Η Σερβία είναι Ευρώπη. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Εμείς θα ολοκληρώσουμε αυτό το δύσκολο έργο, ώστε να καταστεί αυτό μέρος της καθημερινότητας».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι «όραμά» τους είναι ένας «κοινός πολιτικός και οικονομικός χώρος στα Δυτικά Βαλκάνια». Μιας περιοχής με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους, όπως επισημαίνουν.

«Ζώνη» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Με την κοινή δήλωσή τους ζητούν «από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να κάνουν βήματα, από κοινού με εμάς και με τους ομολόγους μας σε ολόκληρη την περιοχή», με στόχο «επενδυτικά προγράμματα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και για ακόμη μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα αποτελούσε μέρος της εφαρμογής του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ και της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι χώρες μας διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα»

Γι’ αυτό, καταλήγουν, «ζητάμε η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, να καταστεί μέρος της ανάπτυξης αυτών των πόρων με τρόπους που βοηθούν την ΕΕ να υλοποιήσει τα σχέδιά της, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις στην περιοχή μας, κάνοντάς την μέρος της ευρωπαϊκής πράσινης μετάβασης. Η ευημερία και οι οικονομικές σχέσεις των λαών μας θα αυξηθούν, όταν ενσωματωθούμε στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και συνεισφέρουμε στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo