19.9 C
Athens
19.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
More

    Novartis: Ο εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή του Αγγελή – «Δεν υπάρχει δόλος»


    Απαλλακτικός είναι ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Οικονόμου όσον αφορά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την κατηγορία που του έχει αποδοθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
    Πρόκειται για αδίκημα που αποδόθηκε στον κ. Αγγελή επειδή, το 2018, στη Βιέννη, δεν παρέλαβε από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής αρχείο (στικάκι) για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη. Στη συνάντηση αυτή, που είχε ως αντικείμενο την υπόθεση της Novartis, μετείχαν εκτός του κ. Αγγελή και τους εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής και οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, τους οποίους ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επόπτευε.
    Τώρα, όμως, ο εισαγγελέας Εφετών με πρόταση που έκανε προς το συμβούλιο Εφετών ζητεί την απαλλαγή του κ. Αγγελή από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του αλλά ούτε και στικάκι για να παραλάβει, στη Βιέννη, από τους αμερικανούς συναδέλφους του!
    Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Εφετών αναφέρει στην πρότασή του προς το συμβούλιο ότι ο κ. Αγγελής, κατά το επίμαχο ταξίδι στη Βιέννη «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».
    Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».
    Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για τον κ. Αγγελή και δεν μπορεί λόγω ισχνών αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας να του απαγγελθεί κατηγορία.
    Τέλος, ο εισαγγελέας Εφετών επισημαίνει πως στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, υπάρχει και μια κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση του κ. Αγγελή διότι «διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα , εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων , παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει σόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».
    Για το θέμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί το επόμενο διάστημα το συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που θα εκδώσει.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ