• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στον ΟΗΕ μεταφέρει τις προκλήσεις της η Άγκυρα

lawandorder.gr 28-06-2021 14:45 Τελευταία ενημέρωση: 28-06-2021 20:54
Στον ΟΗΕ μεταφέρει τις προκλήσεις της η Άγκυρα
Επιστολή της Τουρκίας μια μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο τούρκος πρεσβευτής στον OHE, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με σχετική επιστολή του, επαναβεβαίωσε τη διάθεση της Άγκυρας να παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παρά την εικόνα καλής θέλησης που επιχείρησε να επιδείξει το προηγούμενο διάστημα.

Η επιστολή με ημερομηνία 15 Ιουνίου, μία μόλις μέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tanea.gr, επιμένει σε ζητήματα γκρίζων ζωνών χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών, κ.λ.π.

Ο Σινιρλίογλου επιχειρεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το blame game της Άγκυρας εναντίον της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που προσπαθεί για διάλογο και η ελληνική πλευρά αυτή που τον υπονομεύει.

Φέρνει ως παράδειγμα τις διερευνητικές που, όπως ισχυρίζεται, διακόπηκαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς και μπόρεσαν να επαναληφθούν μόλις το 2021 μετά τις επίμονες εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και συνεργασία.

Επαναφέρει τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει να επαναλάβουν τις διμερείς συνομιλίες τον Αύγουστο του 2020, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς η Ελλάδα «υπέγραψε τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, η οποία παραβιάζει τα εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Ο τούρκος πρεσβευτής στον OHE επιχειρεί να ανοίξει στον OHE και το σύνολο των διεκδικήσεων της Άγκυρας, καταγγέλλοντας την Αθήνα ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τους μηχανισμούς διαλόγου, παρουσιάζοντας την κατάσταση σαν να υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ο Σινιρλίογλου επαναλαμβάνει ως διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας όσα υποστηρίζει και το τουρκικό ΥΠΕΞ, τα οποία περιλαμβάνουν το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία των νησιών των νησίδων και των βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών μέσων την παραβίαση, του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το ζήτημα των περιοχών αρμοδιοτήτων (FIR, SAR και NAVTEX) .

Τέλος κάνει αναφορά στο Καστελόριζο, μιλώντας για μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις της Ελλάδας στα θαλάσσια σύνορα .

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της EE την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε μήνυμα ότι διατηρεί σε καθεστώς παρακολούθησης της Τουρκίας με σαφείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για το Μεταναστευτικό και το Κυπριακό, διατηρώντας τον αναλογικό και σταδιακό χαρακτήρα της θετικής ατζέντας με ένα βήμα τη φορά και δυνατότητα αυτή να αντιστραφεί εάν η τουρκική πλευρά προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.

Συμπεράσματα για τα οποία τη δυσφορία του εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, δείχνοντας μάλιστα Αθήνα και Λευκωσία ως υπεύθυνες για την εξέλιξη αυτή.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo