• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Ερντογάν δεν αποκλείει δημιουργία τουρκικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν

Θανάσης Αργυράκης 24-06-2021 07:51 Τελευταία ενημέρωση: 24-06-2021 07:51
Ο Ερντογάν δεν αποκλείει δημιουργία τουρκικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν
Για τα καλά πόδι στον Καύκασο θα βάλει η Τουρκία, εάν δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν

Για τα καλά πόδι στον Καύκασο θα βάλει η Τουρκία, εάν δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα, πάντως, με τη ρωσική ιστοσελίδα Rbc.ru, ο Ερντογάν, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Μπακού, φέρεται να «έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία βάσης».

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι σημαντική μερίδα και του αμερικανικού πολιτικού προσωπικού εμφανίζεται κατά της τουρκικής εμπλοκής στον Καύκασο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπόμπ Μενέντεζ, γνωστός για τη σκληρή γραμμή του έναντι της Αγκυρας, καταγγέλλει την Τουρκία για «υποστήριξη του αυταρχικού καθεστώτος του Αζερμπαϊτζάν»

Σύμφωνα με την τουρκική, Haberler, αναφέρει ο ιστότοπος, Rbc.ru, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας στην πόλη Σούσα δεν αποκλείει την πιθανότητα ανάπτυξης τουρκικής βάσης στη χώρα του Καυκάσου.

Χαρακτηριστικά, όταν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπακού, ερωτήθη εάν στη νέα συμφωνία που υπεγράφη στη Σούσα προβλέπεται η δημιουργία βάσης, ο Τ.Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το θέμα δεν είναι εκτός των προβλέψεων της Συμφωνίας. Θα εξεταστεί περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ των Ιλχάμ Αλίγιεφ και Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και εκείνες που θα κάνουμε εμείς, μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την πορεία αυτού του θέματος».

Η επίσημη τελετή συνάντησης του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούσα. Μια από τις σημαντικές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατελήφθησαν από τα αζέρικα στρατεύματα το φθινόπωρο του 2020.

Στις 15 Ιουνίου 2021, στην πόλη, οι πρόεδροι Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν τη Διακήρυξη περί συμμαχικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Ανάμεσα στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στη έγγραφο, είναι το άνοιγμα του διαδρόμου, Ζανγκεζούρ (Zangezur), ο οποίος θα συνδέσει την περιοχή Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν με την υπόλοιπη χώρα.

Ο Ερντογάν, επίσης, εξέφρασε την «επιθυμία» του να ανοίξει η Τουρκία προξενείο στη Σούσα.

Τον Μάιο του 2021 ο Αλίγιεφ ανακήρυξε τη Σούσα (οι Αρμένιοι την αποκαλούν Σουσί) «πολιτιστική πρωτεύουσα» της χώρας.

Διαβάστε επίσης: 

Μπόμπ Μενέντεζ: Καμία παραχώρηση των ΗΠΑ στον Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo