• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ικανοποίηση Μπορέλ για την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

lawandorder.gr 23-06-2021 22:52
Ικανοποίηση Μπορέλ για την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Απάντηση Μπορέλ σε επιστολή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 21 Μαΐου εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε επιστολή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία καλούσαν την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα «να μην παραμείνουν αδιάφορες αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για άμεση παύση κάθε μορφής βίας».

Επιπλέον, ζητούσαν από την ΕΕ, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άμεση έναρξη συνομιλιών για εξεύρεση λύσης δύο κρατών, που είναι η μόνη βιώσιμη λύση, όπως τονίζει ο ΟΗΕ στα ψηφίσματά του.

Ο κ. Μπορέλ επισημαίνει «τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ στη λύση των δύο κρατών» λέγοντας ότι «μόνο μια λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγμάτευσης και βασισμένη στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, θα δώσει, τόσο στους Παλαιστίνιους, όσο και στους Ισραηλινούς, την ασφάλεια και την ειρήνη που τους αξίζει».

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι «η απόλυτη προτεραιότητα τώρα, είναι να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί και ότι θα χορηγηθεί πλήρης πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών στην περιοχή, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης. και εκτός από την έκκληση για την ανάγκη προστασίας των αμάχων από όλες τις πλευρές, ζήτησε το σεβασμό του status quo των ιερών τόπων και την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε πράξεων υποκίνησης διένεξης γύρω από αυτούς.

«Ζήτησα», προσθέτει, «τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και υπενθύμισα τη μακροχρόνια θέση της ΕΕ σχετικά με τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ». Διαβεβαίωσε δε, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της και επιθυμεί να δει τη διεθνή κοινότητα να συνεργάζεται στενά, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανανεωμένης δέσμευσης με τους βασικούς εταίρους μας, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης τετραμερούς για τη Μέση Ανατολή».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «μόνο μια λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγμάτευσης και βασισμένη στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, θα δώσει, τόσο στους Παλαιστίνιους, όσο και στους Ισραηλινούς, την ασφάλεια και την ειρήνη που τους αξίζει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo