• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Κομισιόν προτείνει χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

lawandorder.gr 23-06-2021 21:14
Η Κομισιόν προτείνει χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό
Θα παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024

Πρόταση για χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή θα προτείνει χρηματοδότηση, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ επιπλέον 535 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν ως το τέλος του 2021 για ανθρωπιστικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και τη Συρία.

Τα κονδύλια θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους αν το επιθυμούν. Θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ανθρωπιστικά προγράμματα και προγράμματα για την εκπαίδευση και την υγεία των προσφύγων. Πηγές των Βρυξελλών σημείωναν, πάντως, ότι η ΕΕ θέλει σταδιακά να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη των προσφύγων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη συμφωνούν με την πρόταση της Επιτροπής για τη νέα βοήθεια στους πρόσφυγες, ζητούν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση της χρηματοδότησης και τα προγράμματα.

Σημειώνεται ότι από το 2016, η ΕΕ έχει εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Από τα κονδύλια αυτά έχουν εκταμιευθεί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo