• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σίσι προς Μητσοτάκη: Η ιστορία ενώνει Αίγυπτο και Ελλάδα - Από την Αίγυπτο των Φαραώ και την αρχαία Ελλάδα

lawandorder.gr 21-06-2021 21:16
Σίσι προς Μητσοτάκη: Η ιστορία ενώνει Αίγυπτο και Ελλάδα - Από την Αίγυπτο των Φαραώ και την αρχαία Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο

Τις ιστορικές ρίζες των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών σήμερα, οι οποίες, όπως είπε, βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο, εξήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, παραβρίσκονταν από αιγυπτιακής πλευράς, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Σάμι Σούκρι. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικων, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Από ελληνικής πλευράς, τον πρωθυπουργό συνόδευαν, ανάμεσα στους άλλους, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του, Ε.Σουρανή, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Α.Πελώνη.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι:

-Αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ιστορίας. Η επικοινωνία μεταξύ του Φαραωνικού και του Ελληνικού Πολιτισμών ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια και είχε μια μοναδική συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Να σημειωθεί ότι αυτή η αναφορά του Αλ Σίσι έρχεται μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις Ερντογάν ότι ο τουρκικός και ο αιγυπτιακός λαός είναι «αδελφοί», καθώς και ότι δεν μπορεί να νιωθουν οι Αιγύπτιοι πιο κοντά στους Ελληνες απ' ότι προς τους Τούρκους.

-Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αξιοσημείωτη ανάπτυξη του εύρους της συνεργασίας και του συντονισμού σε πολλά θέματα και ζητήματα, σε διάφορους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τομείς, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με τρόπο που κατέστησε αυτή τη μοναδική συνεργασία υπόδειγμα προς μίμηση στον τρόπο επίτευξης συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης σε περιφερειακό επίπεδο.

-Ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις σταθερές θέσεις της Αιγύπτου όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που βασίζονται στην ανάγκη να δεσμευτούν όλες οι χώρες για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως τις αρχές της μη παρέμβασης στα εσωτερικά των άλλων χωρών, του σεβασμού της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των χωρών, τονίζοντας την Αιγυπτιακή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έναντι πρακτικών που θα παραβίαζαν την κυριαρχία της.

Ιδιαίτερα η αναφορά του Αλ Σίσι σχετικά με την «αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά» των χωρών, αποτελεί μήνυμα προς την Αγκυρα, δεδομένου ότι το Κάϊρο θεωρεί πως η Τουρκια παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου, παραχωρώντας καταφύγιο σε πολλά μέλη και στελέχη της αιγυπτιακής Μοσουλμανικής Αδελφότητας. Στην Τουρκία, ως γνωστόν, οι αντικαθεστωτικοί έχουν ακόμα και τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι εκπέμπουν στην Αίγυπτο.

-Υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό για τη σημασία ενίσχυσης του υφιστάμενου μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, προς συνέχιση του πολιτικού συντονισμού και της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη επίτευξης του μέγιστου οφέλους από αυτόν τον μηχανισμό που ενώνει τις τρεις χώρες, ειδικά λόγω της μοναδικότητας αυτής της σχέσης και της σύγκλισης των κοινών συμφερόντων προς την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

-Σημείωσε ότι συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την υποστήριξη προς τους Λίβυους στη διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματιζόμενη ημερομηνία, τέλος του τρέχοντος έτους.

Παρατήρησε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας τη σημασία της εξόδου όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τα εδάφη της Λιβύης χωρίς αναβολές και τη σημασία διάλυσης των ένοπλων πολιτοφυλακών, προκειμένου να επαναφέρει η Λιβύη τον λαό της στους κόλπους της, να αποκατασταθεί η κυριαρχία της, η εδαφική της ακεραιότητα και η σταθερότητά της.

-Δήλωσε ότι συζητήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό οι διάφορες πτυχές της διμερούς συνεργασίας και συμφωνήθηκε η σημασία επίτευξης ποιοτικού άλματος σε όλες τις πτυχές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ιδίως με την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, την ενθάρρυνση της ροής ελληνικών επενδύσεων και την ενεργοποίηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, τόσο στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου.

-Εκανε λόγο για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, αξιοποιώντας τις συσσωρευμένες εμπειρίες των δύο χωρών σε αυτόν τον σημαντικό τομέα και προσπαθώντας να ξαναρχίσει η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων μεταξύ των λιμένων των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

-Τόνισε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν μια σημαντική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό των θέσεων σε περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

-Επισήμανε ότι οι συνομιλίες συμπεριέλαβαν τις τελευταίες εξελίξεις του Παλαιστινιακού, σημειώνοντας ότι τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη συντονισμού των διεθνών προσπαθειών για την παροχή της απαραίτητης στήριξης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει επηρεαστεί σοβαρά από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Αιγύπτου για ανοικοδόμηση της Γάζας, σε πλήρη συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, και στις προσπάθειες για επιστροφή της Παλαιστινιακής και Ισραηλινής πλευράς για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προς επίτευξη τελικής διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.

-Σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των τριμερών διαπραγματεύσεων που έχουν να κάνουν με το ζήτημα του φράγματος Renaissance, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ταχείας επίτευξης δεσμευτικής συμφωνίας για την πλήρωση και λειτουργία του αιθιοπικού φράγματος και την ανάγκη να διαδραματίσει η διεθνής κοινότητα σοβαρό ρόλο σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της περιοχής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo