• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο με το βλέμμα στην Τουρκία

lawandorder.gr 21-06-2021 08:56
Μητσοτάκης: Στην Αίγυπτο με το βλέμμα στην Τουρκία
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη - Αμηχανία στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει την συνεχή ενίσχυση των συμμαχιών με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την διεύρυνση του ρόλου της χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Αίγυπτο με την οποία ήδη έχει συνάψει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ενώ οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημες θέσεις και για το ζήτημα της Λιβύης. Παράλληλα το πολύ καλό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Καΐρου επιβεβαιώνεται από τις στενές επαφές που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές, αλλά και με την επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο.

Ένα όμως ακόμη θέμα που ενώνει τις δύο χώρες είναι οι σχέσεις τους με την Τουρκία. Στην χώρα μας μπορεί μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, δεν ισχύει όμως το ίδιο με το Κάιρο που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα η οποία επιχείρησε να διαδραματίσει ρόλο στα εσωτερικά της Αιγύπτου, ενώ συνεχίζει έχει στρατεύματα μισθοφόρων στην Λιβύη.


Crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο θα αποτελέσει και ένα δείγμα για το αν όντως υπάρχει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς ανάλογες συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Διεθνολόγοι εκτιμούν πως ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφύγει τους υψηλούς τόνους, ωστόσο σημειώνουν πως οι στενές σχέσεις Ελλάδα – Αιγύπτου προβληματίζουν έντονα την Άγκυρα η οποία αναζητά τρόπους να τις "τορπιλίσει" χωρίς μέχρι στιγμής να τα έχει καταφέρει.

Το πρόγραμμα

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο Al Ittihadadiya στο Κάιρο (12:00), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί (στις 15:00) με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι , στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την κατοικία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου στις 18:45 θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β' στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo