• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η «πράσινη ανάπτυξη» και οι αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τους υδρογονάνθρακες

lawandorder.gr 21-06-2021 08:07
Η «πράσινη ανάπτυξη» και οι αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τους υδρογονάνθρακες
Αρκετοί κάνουν λόγο για εγκατάλειψη της πάγιας «εθνικής γραμμής» για τις περιοχές με υδρογονάνθρακες
Με αφορμή αρκετές κυβερνητικές τοποθετήσεις υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» και κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή μας, αρκετοί έκαναν λόγο για εγκατάλειψη της πάγιας «εθνικής γραμμής» για τις περιοχές με υδρογονάνθρακες.

Στο θέμα αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Γιάννη Γρηγορίου, διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΛΠΕ, στην εφημερίδα «Καθημερινή». Μεταξύ των άλλων, ο ίδιος αναφέρει στο άρθρο του:

«Οι νέες μελέτες που σταδιακά δημοσιεύονται την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες και, σε συνδυασμό με σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε ανάλογα γεωλογικά περιβάλλοντα στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου.

Η θαλάσσια περιοχή από την Κέρκυρα μέχρι νότια της Κρήτης και εν δυνάμει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο αποκτά μια άλλη βαρύτητα στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.

Ο Πατραΐκός, η Ηπειρος και η Β.Δ. Πελοπόννησος είναι ψηλά στις ενδείξεις για μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων βιογενούς φυσικού αερίου και πετρελαίου .

Η ΕΛΠΕ έχει πλέον μια επιχειρηματική λειτουργία στον τομέα Ερευνα και Παραγωγή και ένα χαρτοφυλάκιο που είναι σε θέση να αποδώσουν στους μετόχους υψηλή προστιθέμενη αξία. Η Energean βάζει και αυτή δυναμικά τη σφραγίδα της και αποτελεί ισχυρή παρουσία, όχι μόνο στο ελληνικό γίγνεσθαι, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το ελληνικό Δημόσιο είναι στην ευχάριστη θέση να δρέπει τους καρπούς πολιτικών επιλογών από όλες τις κυβερνήσεις, από το 2010 και εντεύθεν, και έχει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προσδοκίες να αναμένει θετικά αποτελέσματα από τις έρευνες, και να ακολουθούν τεράστιες επενδύσεις και άνθηση σε πολλούς βιομηχανικούς συναφείς τομείς, υπέρογκα μελλοντικά έσοδα αλλά κυρίως ενεργειακή αυτάρκεια και γεωπολιτική ισχύ.

Και ξαφνικά τους τελευταίους μήνες το ευνοϊκό και θετικό επιχειρηματικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει .

Οι υδρογονάνθρακες εξοβελίζονται από τα κυβερνητικά ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης, την οποία προφανώς όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε.

Από το ΥΠΕΝ καθυστερούν αναιτίως περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για ερευνητικές εργασίες, ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη χωρίς αποτέλεσμα.

Δημοσιεύματα φέρουν την ΕΛΠΕ να επιστρέφει πρόωρα περιοχές στο ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εάν συμβεί θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον της έρευνας στη χώρα δεδομένων της ιστορίας, του βεληνεκούς της εταιρείας και της μετοχικής της σύνθεσης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι δεν οραματίζεται την Ελλάδα παραγωγό υδρογονανθράκων για περιβαλλοντικούς λόγους επιτείνει δυσάρεστα το επενδυτικό κλίμα.

Φυσικά δεν τίθεται καν θέμα περιβαλλοντικών κινδύνων, όταν όλες μα όλες ανεξαιρέτως οι γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ισραήλ , Κύπρος, Αίγυπτος, Λιβύη, Μάλτα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία ) εντείνουν τις έρευνες και παράγουν φυσικό αέριο.

Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι και οι ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία , δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Τι ακριβώς τελικά (δεν) θέλουμε ; Να μην ερευνήσουμε μήπως και ανακαλυφθεί φυσικό αέριο, όταν μάλιστα το επενδυτικό ρίσκο των δαπανών έρευνας το αναλαμβάνουν τρίτοι;

Να μην έχει η χώρα δικούς της ενεργειακούς πόρους και να μην είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και ασφαλής εισάγοντας φυσικό αέριο, δαπανώντας ετησίως 10 δισ ευρώ, όσα δηλαδή παράγει ο αγροτικός τομέας;

Να μη γίνουν επενδύσεις σε πρωτογενή παραγωγικό τομέα;

Να μην προσδοκά το κράτος σε έσοδα από πόρους και μισθώματα για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών; Να εγκαταλείψουμε τους ενεργειακούς πόρους του θαλάσσιου ελλαδικού χώρου στη ΝΑ .Μεσόγειο, όταν αυτοί αποτελούν και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Ο κ.Γιάννης Γρηγορίου είναι διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ- Ερευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo