• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου με επίθεση στον Δένδια - «Η Ελλάδα προκαλεί»

Θανάσης Αργυράκης 20-06-2021 20:33
Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου με επίθεση στον Δένδια - «Η Ελλάδα προκαλεί»
Αφού και πάλι έκανε το άσπρο μαύρο και παρουσίασε την Ελλάδα ως «ταραχοποιό» και την Τουρκία ως «φιλειρηνική», έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στον Έλληνα υπ. Εξωτερικών

Να εκμεταλλευτεί την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο από την αναβαθμισμενη προβολή του προσώπου του Νίκου Δένδια, μετά τη λεκτική «σύρραξη» κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, επιχειρεί κάθε τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις», απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση που του ετέθη εάν θα υπάρξει «ήρεμο καλοκαίρι» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με το κλείσιμο του «Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας».

Και αφού για πολλοστή φορά, κατά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, έκανε το άσπρο μαύρο, και παρουσίασε την Ελλάδα ως «ταραχοποιό» και την Τουρκία ως «φιλειρηνική», έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, τον κατά τα λοιπά «φίλο» του, όπως τον χαρακτηρίζει, για τους υψηλούς τόνους της ρητορικής που χρησιμοποιεί η Αθήνα.

Ενώ, είπε χαρακτηριστικά, «όλα ήταν καλά στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα), στη συνέχεια ο φίλος μου, Νίκος Δένδιας, λέει πολλά πράγματα πίσω από την πλάτη μας. Δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό. Αλλά τους αγνοούμε»(!).

Να σημειωθεί πως επανειλημμένως, στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν το γεγονός, τόσο ο Μ. Τσαβούσογλου, όσο και άλλα κυβερνητικοί παράγοντες της Τουρκίας έχουν αποδώσει το λεκτικό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, σε προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του Ελληνα υπουργού.

Ως γνωστόν, ο αντίκτυπος της εμφάνισης Δένδια στην Τουρκία ήταν μεγάλος στην ελληνική αλλά και την τουρκική κοινή γνώμη, ενώ, με αφορμήν αυτήν, μερίδα ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης αναβάθμισε περαιτέρω την θετική προβολή που τυγχάνει διαχρονικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, όμως, δίνουν και παίρνουν παραπολιτικά σχόλια εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο Ν. Δένδιας πρόκειται να «αναδομηθεί» σε περίπτωση κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Προχωρά ο «διάλογος»

Ανεξαρτήτως αυτού, κατά τον Μ.Τσαβούσογλου, ο «διάλογος» Ελλάδας και Τουρκίας προχωρά σε όλα τα επίπεδα.

«Μετά από κάποιο διάστημα εντάσεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο -είπε- ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών, τόσο μέσω τηλεδιάσκεψης όσο και με φυσική παρουσία. Ξεκινήσαμε επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες».

Σύμφωνα, πάντως, με τις επίσημες ανακοινώσεις, έως τώρα έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια επαφή στρατιωτικων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), κι' αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης. Συναντήσεις με «φυσική παρουσία», όπως είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε από ελληνικής ούτε από τουρκικής πλευράς. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, επανειλημμένως έχει κάνει λόγο για ελληνοτουρκικές επαφές στο ΝΑΤΟ, υπό την «αιγίδα» του γενικού γραμματέα του, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση στην ελληνική πλευρά για τη νέα συνάντηση που κανονικά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών. Οι τελευταίες άρχισαν τον ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκαν το Μάρτιο στην Αθήνα.

Εκτός των παραπάνω, πρόσθεσε ο Μ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές επαφές, «ο Δένδιας ήρθε και εγώ πήγα στην Ελλάδα. Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου μας και του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ήταν επίσης πολύ θετική. Αυτά είναι θετικά. Έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι, αλλά αυτά δείχνουν ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Ελπίζω πως η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια θα συνεχιστούν και από τις δύο πλευρές».

«Ήσυχο» καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή, ο Μ.Τσαβούσογλου, ενόψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 του μηνός, έσπευσε φιλοτεχνήσει την εικόνα της επιθετικής Ελλάδας που προβαίνει σε διαρκείς προκλήσεις, και υπονομεύει τον «διάλογο».

«Ρωτήσατε αν "θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι"», είπε. Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Είμαστε συνηθισμένοι στην ρητορική της. Όμως, για το καλοκαίρι έχουμε μια συμφωνία κυρίων να μην διεξάγουμε ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Βλέπουμε όμως ότι η Ελλάδα εκδίδει Navtex. Προηγουμένως, κάναμε συμφωνία να μην διεξάγουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές, να μην εκδίδουμε Navtex ή Notam. Η Ελλάδα την έσπασε και αυτή».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Η Ελλάδα πρέπει να απέχει από μέτρα που θα αποσταθεροποιούσαν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις ‘προκλήσεις και τα προκλητικά βήματα’. Ξέρω ότι το κάνουν για να ικανοποιήσουν τον λαό τους, επειδή η πίεση που τους ασκείται είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη δική μας. Αλλά κανένα από αυτά δεν θα βοηθήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo