• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στο Κάιρο θα μεταβεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός

lawandorder.gr 19-06-2021 22:28
Στο Κάιρο θα μεταβεί την Δευτέρα ο πρωθυπουργός
Διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Αίγυπτο. Εκεί πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό, Μουσταφά Μαντμπούλι στο Κάιρο. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, τις εργασίες της οποίας θα απασχολήσουν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το θέμα των κυρώσεων στην Άγκυρα να παραμείνει στο τραπέζι, ζητά η Αθήνα, παρόλο που πήγε καλά η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Στην παραδοσιακή, πριν τη σύνοδο, “προπαρασκευαστική” συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν εκδηλώθηκε η στήριξη της Γαλλίας υπέρ Ελλάδας και Κύπρου αλλά καταγράφηκε και η διστακτικότητα του Βερολίνου.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αίγυπτο. Η πρωθυπουργική επίσκεψη έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά από ένα κομβικό ορόσημο στον βηματισμό Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020 για τη Μερική Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα στην περιοχή, με τις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου να βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις τακτικές επαφές που έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι, είτε αυτές είναι τηλεφωνικές, είτε διά ζώσης, από την κοινή οπτική για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, πάντα υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, αλλά και από την τριμερή συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, την οποία ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας.

Τις συζητήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Αιγύπτου αναμένεται να απασχολήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και τη Λιβύη, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί και η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, το εμπόριο και η άμυνα.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο θα έχει και έντονο ελληνικό …άρωμα. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο και θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo