• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την Κύπρο - Η Άγκυρα εξωραΐζει την εικόνα των ελληνοτουρκικών συναντήσεων

Θανάσης Αργυράκης 18-06-2021 22:38
Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την Κύπρο - Η Άγκυρα εξωραΐζει την εικόνα των ελληνοτουρκικών συναντήσεων
Η Τουρκία σχεδιάζει πανηγυρική επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, στη θλιβερή επέτειο του «Αττίλα», που, ενδεχομένως, θα συνοδεύεται από το «σφράγισμα» της «τρίτης εισβολής»

Να εξωραΐσει την εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά και από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, και να καλλιεργήσει κλίμα εξομάλυνσης των προβλημάτων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Ιουνίου, επιχειρεί η Άγκυρα. Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το κλίμα εφησυχασμού στα ελληνοτουρκικά δείχνει να συμμερίζεται και σημαντικό κομμάτι της ηγεσίας της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονη ανησυχία φαίνεται ότι επικρατεί στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Κύπρο και για πιθανές προβοκατόρικες κινήσεις της Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα σχεδιάζει πανηγυρική επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, στη θλιβερή επέτειο του «Αττίλα», που, ενδεχομένως, θα συνοδεύεται από το «σφράγισμα» της «τρίτης εισβολής», αυτή τη φορά στην Αμμόχωστο, καθώς και από την ανακοίνωση δύο νεών βάσεων για τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Ο Μπορέλ στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την έναρξη των εργασιών του Διπλωματικού Φόρουμστην Αττάλεια, στην Τουρκία, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόσφατη δυναμική που έχουμε με τη γείτονά μας Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τον σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Σήμερα, κατά τη διάρκεια off the record ενημέρωσης στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, υψηλόβαθμος παράγων της ΕΕ, ναι μεν εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη Ερντογάν ότι γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά και της επίλυσής τους, αλλά παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος προς την κατάσταση στην Κύπρο.

«Υπήρχαν -είπε- τρία μείζονα ζητήματα, με τα οποία ασχολούμασταν σε σχέση με την Τουρκία: Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος και διμερείς σχέσεις με Ελλάδα. Στα δύο τελευταία υπάρχει σαφής πρόοδος, στο Κυπριακό όμως όχι. Εύχομαι πάντως το Κυπριακό να ήταν όντως το μόνο δύσκολο σημείο σε σχέση με την Άγκυρα»(!).

Ερωτηθείς, επίσης, σχετικά με τη συνάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο παράγων της ΕΕ δήλωσε άγνοια(!). «Δεν γνωρίζω ακριβώς τι ειπώθηκε μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου και του Τούρκου ΥΠΕΞ, αλλά εξ όσων γνωρίζω συζήτησαν επί της θετικής ατζέντας και για θέματα της ευρύτερης περιοχής», είπε.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποιείτο διμερής συνάντηση με τον Ζ. Μπορέλ, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία για τη Σύνοδο SEECP και στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας που διεξάγεται μεταξύ 17 και 20 Ιουνίου 2021.

Ναι μεν, αλλά...

Ως γνωστόν, στο Φόρουμ εκλήθη και πήρε μέρος ο επικεφαλής του ψευδοκράτους των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα, οι Δ. Αβραμόπουλος, Ν. Μπακογιάννη, ακόμα και ο Μ. Σχοινάς, που αρχικά είχαν συμφωνήσει να πάνε, τελικώς αρνήθηκαν. Παρά ταύτα, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο(!).

Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγων της ΕΕ, κατά τη σημερινή off the record ενημέρωση των ΜΜΕ, όταν ερωτήθη, είπε πως «είναι γνωστή η θέση της ΕΕ σε σχέση με τη Βόρεια Κύπρο, με την επονομαζόμενη ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα). Εάν ο κ. Τατάρ ήταν παρών με την ιδιότητα που αναφέρατε, αυτό είναι κάτι που δεν το αναγνωρίζουμε. Είπαμε με σαφήνεια στους διοργανωτές ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την θέση και την πολιτική βούληση της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τατάρ είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με αυτή του την ιδιότητα είναι από τα πρόσωπα-κλειδιά στο πλαίσιο των συζητήσεων για το μέλλον του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ύπατος Εκπρόσωπος (σ.σ. Ζ. Μπορέλ), αλλά και εκπρόσωποι της ΕΕ, έχουμε συζητήσεις μαζί του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το νομικό θέμα ή το θέμα της αναγνώρισης, δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά την ίδια ώρα αποδίδουμε πολιτική σημασία τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Κρίση πριν τη Σύνοδο

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι ο υψηλόβαθμος Ευρωπαΐος αξιωματούχος δήλωσε άγνοια για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα τον Ιούλιο. «Δεν γνώριζα ότι ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κύπρο», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιο είναι το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της επίσκεψης».

Να σημειωθεί πως εάν πράγματι ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κάνει πράξη τις απειλές του, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι πιθανό να εγερθεί, ιδιαίτερα από την κυπριακή πλευρά, θέμα Τουρκίας, ακόμα και κυρώσεων.

«Στο Κυπριακό έχουμε διαφορετική θέση σε σχέση με την Τουρκία», διευκρίνισε πάντως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι παραδοσιακές παράμετροι και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ παραμένουν σε ισχύ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται σε αυτό το πλαίσιο. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω τη θέση της Τουρκίας στην Άγκυρα και ήταν σαφές για μένα ότι έχουμε πλέον πολύ διαφορετικές θέσεις».

Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε ότι «κοινός στόχος (σ.σ. ΕΕ, Τουρκίας) παραμένει σε κάθε περίπτωση η επίτευξη κανονικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσέγγιση είναι διαφορετική, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Το θέμα αυτό (σ.σ. Κυπριακό) είναι μέρος της συνολικής ατζέντας, των συνολικών σχέσεων με την Τουρκία».

Μεγάλη ανησυχία

Κατά τη διάρκεια off the record ενημέρωσης, ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ:

- Ανέφερε ότι το θέμα της Τουρκίας θα περιλαμβάνεται στα τρέχοντα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Προηγουμένως, εξήγησε, στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στις 21 του μηνός, «θα αξιολογήσουν πού βρισκόμαστε στις σχέσεις μας με μία τόσο σημαντική, χώρα-κλειδί, γειτονική χώρα. Αυτή την περίοδο έχουμε μία πιο ήρεμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες».

- Είπε, ότι παρ' όλα αυτά, «υπάρχει ένα αρνητικό στοιχείο, το οποίο αφορά το θέμα της Κύπρου, καθώς η Τουρκία προσέρχεται με έναν τρόπο, με τον οποίο δε μπορούμε να συμφωνήσουμε. Κατά συνέπεια, συζητούμε με την Τουρκία επ’ αυτού του θέματος».

- Μίλησε για τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις και τις συνεννοήσεις που συντελούνται, προκειμένου να καθοριστεί μια ενιαία γραμμή έναντι της Τουρκίας.

«Αυτό το διάστημα -είπε- οικοδομείται μία ισχυρή διμερής σχέση με τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν. Έχουν ήδη υπάρξει επαφές υψηλού επιπέδου σε σειρά ζητημάτων. Προφανώς, το θέμα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μέρος των συζητήσεων. Στόχος της ΕΕ είναι μία πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με μία τόσο σημαντική γειτονική χώρα, και να εδραιώσουμε μία θετική ατζέντα, ώστε να προχωρήσουμε στα διάφορα κεφάλαια αυτής της περιεκτικής και περίπλοκης σχέσης. Αυτή είναι και η προσέγγιση των Αμερικανών φίλων μας και θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

- Εξέφρασε τον φόβο του ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να ξαναρχίσει την τακτική των επιθετικων ενεργειών της όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

«Γνωρίζουμε βεβαίως, γιατί έχει συμβεί κατά το παρελθόν, ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση, ότι μπορεί να υπάρξουν ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ή αλλού, που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Δεν είναι τόσο θέμα αναστρεψιμότητας όσο το να υπάρχει μία συνολική προσέγγιση, στην οποία φυσικά περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση. Εγώ θα επέλεγα τον όρο συνολική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας διαθέτουμε εργαλεία για να μεταφέρουμε τη δυσφορία ή τη διαφωνία μας, εάν η Τουρκία προβεί σε κάποιες ενέργειες».

Γεφυρώνονται οι διαφορές;

- Υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τη Λιβύη και την Συρία, αν και μικρότερες απ' ότι πριν.

«Στο θέμα της Λιβύης -είπε- έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά είμαστε πλέον πιο κοντά στις θέσεις μας σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από 6 μήνες.

Έχουμε αρκετά περιεκτικές συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους επί ενός καίριου θέματος για το μέλλον της Λιβύης και αυτό είναι η απόσυρση κάθε είδους ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Σε αυτό το θέμα διαφωνούμε. Η Τουρκία πιστεύει ότι όλοι πρέπει να αποσυρθούν ταυτοχρόνως».

Οσον αφορά τη Συρία, είπε ότι «και στο θέμα της Συρίας έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι όπως πριν από έναν χρόνο».

- Εκανε λόγο για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το Αφγανιστάν. «Η Τουρκία -είπε- υπήρξε επί σειρά ετών μία πολύ σημαντική χώρα στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, αποτελεί σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και φαίνεται ότι ενδέχεται να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αυτό είναι κάτι που εκτιμούμε ιδιαίτερα.

Με την Τουρκία έχουμε την ίδια προσέγγιση σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν. Δηλαδή, η δρομολόγηση μιας πολιτικής διαδικασίας. Η Τουρκία προσπάθησε να οργανώσει μία διάσκεψη για το θέμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης συμμετοχής των Ταλιμπάν. Άρα, εάν η Τουρκία εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου, θα είμαστε ευγνώμονες».

- Μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας αφορούσαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Δεν συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά θέματα, όπως η Συρία, η Λιβύη Αφγανιστάν, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo