• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέο πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό: Η Lockheed Martin επιμένει για το χρυσοφόρο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Θανάσης Αργυράκης 18-06-2021 20:57
Νέο πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό: Η Lockheed Martin επιμένει για το χρυσοφόρο εξοπλιστικό πρόγραμμα
Σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, μετά από ένα χρόνο διαδικασιών και υποβολής προτάσεων, το πρόγραμμα πήρε νέα αναβολή

Αναφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για απόκτηση τεσσάρων πλοίων έκανε η Lockheed Martin, η οποία επιμένει να διεκδικεί αυτό το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Μένει, βέβαια, να αποδειχτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα εάν η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση ολόκληρου του σχεδίου ή σε μερική υλοποίησή του ή τελικώς θα το παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.

Πόσο μάλλον, αφού εσχάτως, σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, μετά από ένα χρόνο διαδικασιών και υποβολής προτάσεων, το πρόγραμμα πήρε νέα αναβολή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την αμφιβολία τους ως προς το εάν τελικώς θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον, έτσι όπως ειχε αρχικά διακηρυχθεί.

Παρά ταύτα, η Lockheed Martin επιμένει στις προτάσεις της προς την Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δόθηκαν στον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ. Οπως έχει αναφερθεί, υπήρχε και δεύτερη αμερικανική πρόταση, αλλά τώρα πλέον... «αγνοείται».

Οπως δήλωσε, λοιπόν, παράγων του αμερικανικού κολοσσού οπλικών συστημάτων στο USNI News, αναφέρει η Lockheed Martin, για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζεται μια παραλλαγή του Freedom-class Littoral Combat Ship.

Ειδικότερα, το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ελλάδα τέσσερα πλοία πολλαπλών ρόλων με βάση την έκδοση που αναπτύχθηκε αρχικά για τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Tom Rowden.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε, εστάλη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον Μάρτιο και είχε τέσσερα βασικά στοιχεία: κατασκευή τεσσάρων νέων φρεγατών, αναβάθμιση υπαρχουσών φρεγατών, εύρεση ενδιάμεσης λύσης κατά το διάστημα που τα πλοία θα αναβαθμίζονται, και συμμετοχή στο πρόγραμμα του πλοίου κλάσης FFG-62.

Οι υπάρχουσες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, 4.000 τόνων, θα αναβαθμιστούν ως μέρος του συνολικού πακέτου, δήλωσε ο Rowden.

Η πρόταση της Lockheed είναι να κατασκευαστεί η αρχική φρεγάτα στην Ιταλία και οι υπόλοιπες στην Ελλάδα.

Η φρεγάτα της Lockheed θα κατασκευαστεί με το ίδιο σύστημα πρόωσης που χρησιμοποιείται στις φρεγάτες για τη Σαουδική Αραβία (αεριοστρόβιλοι, Rolls Royce MT-30, και κινητήρες ντίζελ, Colt-Pielstick).

Τα νέα πλοία θα περιλαμβάνουν μια τροποποίηση. Ηδη, η Naval Sea Systems Command και η Lockheed δουλεύουν για να διορθώσουν το σφάλμα στο σύστημα μετάδοσης. «Αυτή η επιδιόρθωση δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή», είπε ο Rowden.

Η Lockheed προτείνει αναβαθμίσεις στις φρεγάτες Hydra-class του ελληνικού ΠΝ με ένα σύστημα που προέρχεται από το Aegis Combat System. «Το σύστημα μάχης τόσο για τις MEKO όσο και για τις φρεγάτες, το COMBATSS 21, είναι ένα παράγωγο του Aegis», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τους καθιστά πολύ πιο συμβατούς με πλοία του ΠΝ των ΗΠΑ».

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών Lockheed MH-60R, τα οποία θα είναι συμβατά με το σύστημα Component-Based Total-Ship System-21st Century (COMBATSS-21).

Οι φρεγάτες της Σαουδικής Αραβίας, που ήδη κατασκευάζονται στο Fincantieri Marinette Marine, στο Ουισκόνσιν, είναι εξοπλισμένες με σύστημα οριζόντιας εκτόξευσης Mk-41 και ραντάρ 4D. Το πλοίο θα έχει, επίσης, οκτώ πυραύλους κατά στόχων επιφανείας, RGM-84 Harpoon Block II (ASM), συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) και τορπίλες. Πρέπει, επίσης, να αποφασιστούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα και αισθητήρες για τις φρεγάτες του ελληνικού ΠΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo