• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βρετανία: Θύμα εμπορίας ανθρώπων μια 15χρονη που έφυγε στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS

lawandorder.gr 18-06-2021 19:53
Βρετανία: Θύμα εμπορίας ανθρώπων μια 15χρονη που έφυγε στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της
Σε εφηβική ηλικία είχε φύγει από την Βρετανία η Σαμίμα Μπεγκούμ και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, για να στερηθεί λίγα χρόνια αργότερα τη βρετανική υπηκοότητα, ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπων, υποστήριξαν σήμερα οι δικηγόροι της.
 
Σε ηλικία 15 ετών, το 2015, η Μπεγκούμ έφυγε μαζί με δύο φίλες της από τη Βρετανία, τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, για να πάει στη Συρία. Εκεί, παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ολλανδικής καταγωγής, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της
 
Σήμερα κρατείται από τους Κούρδους της Συρίας στον καταυλισμό Ροτζ, στη βόρεια Συρία, και θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία και να της ξαναδοθεί η βρετανική υπηκοότητα, που της αφαιρέθηκε το 2019 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τον Φεβρουάριο ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα επιστροφής της στη χώρα.
 
 
Οι δικηγόροι της νεαρής γυναίκας, που σήμερα είναι 21 ετών, δήλωσαν σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Προσφυγών για τη Μετανάστευση (SIAC), ένα δικαστήριο που εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εξακριβώσει αν ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπων. «Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε υποψίες ότι την ήλεγχαν και την εξανάγκασαν» όταν έφυγε από τη χώρα, υποστήριξε η δικηγόρος της, Σαμάνθα Νάιτς.
 
Βάση με τους νομικούς συμβούλους της Μπεγκούμ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν εξέτασε αν επρόκειτο για «ένα παιδί, θύμα εμπορίας ανθρώπων, που έμεινε στη Συρία για να την εκμεταλλευτούν σεξουαλικά και υποχρεώθηκε σε εξαναγκαστικό γάμο».
 
Το υπουργείο από την πλευρά του επισημαίνει ότι η ίδια η Μπεγκούμ, στις καταθέσεις της, ουδέποτε δήλωσε ότι ήταν «θύμα εμπορίας ανθρώπων».
 
Η Μπεγκούμ αμφισβητεί επίσης την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας, που την κατέστησε ντε φάκτο απάτριδα.
 
Η Νάιτς χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις συνθήκες κράτησής της στον καταυλισμό του Ροτζ και ζήτησε από τη SIAC να εξετάσει και πάλι την έφεση της πελάτισσάς της όσον αφορά το θέμα της υπηκοότητάς της.
 
Τον Απρίλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών και των παιδιών, βρετανικής καταγωγής, που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων και κατήγγειλε την «εγκατάλειψή» τους από το Λονδίνο. Η οργάνωση υπολογίζει ότι σε αυτούς τους καταυλισμούς ζουν ακόμη 25 ενήλικες Βρετανοί και 34 παιδιά.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo