• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνάντηση Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

lawandorder.gr 18-06-2021 14:30
Συνάντηση Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Τέθηκαν υπό συζήτηση σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καλύτερη αστυνόμευση της Θεσ/νίκης, καθώς επίσης και θέματα αστυνόμευσης τα οποία απασχολούν τις ΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη και συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καλύτερη αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και θέματα αστυνόμευσης τα οποία απασχολούν τις ΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε την ανακοίνωση: 

«Tην Παρασκευή 11 Ιουνίου το Προεδρείο της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε άριστο κλίμα, τέθηκαν από πλευράς της Ένωσης μας σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καλύτερη αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, καθώς επίσης και θέματα αστυνόμευσης τα οποία απασχολούν τις ΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε εκ νέου στο πάγιο αίτημα να απεμπλακούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής ( ΔΙ.ΑΣ, Ζ, ΑΔ,ΟΠΚΕ) από στατικές φυλάξεις κτιρίων, προσώπων και κάθε είδους εμπλοκή σε περιπτώσεις διαχείρισης πλήθους οι οποίες αποσπούν τις ως άνω από το πραγματικό τους έργο το οποίο δεν είναι άλλο, παρά από την πάταξη κάθε είδους μορφής εγκληματικότητας. Στην συζήτηση μονοπώλησε η επί σειράς ετών αδικία την οποία υφίστανται οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι συνάδελφοι μας οι οποίοι δεν μετατίθενται κατ εξαίρεση σε συγκεκριμένους Νομούς.

Είμαστε ενδεχομένως η μοναδική συνδικαλιστική Ένωση η οποία εδώ και χρόνια ζητάει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος ίσα προς όλους τους συναδέλφους, τονίζοντας ταυτόχρονα πως είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά οικογένειες οι οποίες στο μόνο που διαφέρουν μεταξύ τους είναι ο τόπος συμφερόντων τους και τίποτε παραπάνω. Το διαχρονικό αίτημα μας επίσης σχετικά με την υπαγωγή των συναδέλφων που υπηρετούν στις Φρουρές των Αστυνομικών Μεγάρων στις μάχιμες υπηρεσίες φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση του όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Αρχηγός. Ζητήματα προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής και οικονομικά θέματα τέθηκαν από πλευράς μας υπό την μορφή προτάσεων ώστε να δρομολογηθούν και οι άμεσες λύσεις τους.

Ο Κύριος Αρχηγός όντας γνώστης των περισσότερων εκ των τεθέντων θεμάτων μας διαβεβαίωσε πως θα προσπαθήσει για τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ως Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση να προσπαθούμε καθημερινά για ποιοτικότερη αναβάθμιση της εργασιακής μας καθημερινότητας.

Παρακάτω σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα θεμάτων τα οποία θέσαμε υπόψιν του κυρίου Αρχηγού.»

 

Υπόµνηµα Ένωσης Ειδικών ΦρουρώνΚεντρικής Μακεδονίας

«Κύριε Αρχηγέ

Εν όψη της συναντήσεως μας θα θέλαμε να παραθέσουμε μερικά από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, παραθέτοντας σας ταυτόχρονα και τις προτάσεις μας προς την επίλυση τους.

Συγκεκριμένα:

1) Θέματα Προσωπικού

α) Γενναία ανακατανομή προσωπικού και ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών απαγορεύοντας σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν υπηρεσία λιγότερη των είκοσι ετών, πλην των τελούντων σε υπηρεσία γραφείου, να υπηρετήσουν σε επιτελικές υπηρεσίες η σε υπηρεσίες χαμηλού αστυνομικού προφίλ.

β) Υποχρεωτική παραμονή όλων των νεοεξερχόμενων από τις αστυνομικές σχολές σε Α.Τ χωρίς κανένα δικαίωμα μεταθέσεις η απόσπασης σε άλλη υπηρεσία για τουλάχιστον πέντε έτη.

γ) Υποχρεωτική παραμονή των αστυνομικών τουλάχιστον για τα δεκαπέντε πρώτα έτη υπηρεσίας τους σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και αξιολόγηση δραστηριότητας και αποδοτικότητας τους.

δ) Οριστική λύση στο θέμα κατ εξαίρεσης μετάθεσης των τρίτεκνων και πολυτέκνων συναδέλφων στον τόπο συμφερόντων τους, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλά κάρ εφαρμογή του ΠΔ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες μεταθέσεις να μην πραγματοποιούνται για συγκεκριμένες ΔΑ. Η αδικία αυτή σε βάρος των συναδέλφων μας, σε μια εποχή τεράστιας υπογεννητικότητας για τον τόπο , θα πρέπει να αρθεί άμεσα και οριστικά.

ε) Υπαγωγή της Φρουράς των Αστυνομικών Μεγάρων στις Μάχιμες Υπηρεσίες. Οι συνάδελφοι, οι οποίοι υπηρετούν στην Φρουρά των Αστυνομικών Μεγάρων τόσο στηνΓ.Α.Δ.Θ. όσο και στην Γ.Α.∆.Α. παρότι είναι µάχιµοι και εκτελούν ένοπλη-ένστολη υπηρεσία, οπότε και είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κίνδυνο, υπάγονται στα κατά τόπους ΤΕΛ. Συνέπεια δε αυτού είναι η υπηρεσία αυτών των ανθρώπων να µην λογίζεται ως µάχιµη, γεγονός το οποίο είναι άδικο, καθώς ουδεµία σχέση έχουν µε το επιτελείο όπου σήµερα υπάγονται.

στ) Διακοπή παροχής συνδρομής απο την υποδιεύθυνση μεταγωγών και δικαστηρίων Θεσσαλονίκης προς τα σωφρονιστικά καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας. Εδώ και χρόνια διαιωνίζεται μια καταχρηστική κατάσταση σε βάρος των συναδέλφων της υποδιεύθυνσης μεταγωγών δικαστηρίων Θεσσαλονίκης σχετικά με τις μεταγωγές κρατουμένων των σωφρονιστικών καταστημάτων προς τα νοσοκομεία . Παρότι ο αρχικός Νόμος 2721/99 Άρθρο 48, 51 προέβλεπε πως η Ελληνική Αστυνομία θα παρείχε συνδρομή στο υπουργείο δικαιοσύνης για τις μεταγωγές των ασθενών κρατουμένων έως ότου συσταθεί η ΥΕΦΕΚΚ η οποία και θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το έργο αυτό, μέχρι και σήμερα η συνδρομή αυτή δεν έπαψε να υφίσταται . Αντιθέτως έχει μετακυλιστεί σχεδόν ο μεγαλύτερος όγκος των μεταγωγών στην Ελληνική αστυνομία με την ΥΕΦΕΚΚ τις περισσότερες φορές σε ρόλο απλού παρατηρητή η ακόμη και διεκπεραιωτή των διαδικαστικών μιας τέτοιας μεταγωγής . Σε μια εποχή που η υποδιεύθυνση μεταγωγών υπολειτουργεί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη διακοπής των μεταγωγών ασθενών κρατουμένων (τακτικών & έκτακτων) του Σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών Θεσσαλονίκης καθώς και των πέριξ Σωφρονιστικών καταστημάτων , προς Νοσηλευτικά Ιδρύματα από το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης . Και η Ανάληψη της υποχρέωσης αυτής θα πρέπει να μεταφερθεί στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.) καθώς είναι η πλέον αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τον σκοπό αυτό .
Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγ 2019.

2) Οικονομικά Ζητήματα

α) Θέσπιση επιδόματος στους μάχιμους αστυνομικούς, με ιδιαίτερη μνεία στους δικυκλιστές ΔΙ.ΑΣ – Ζ – ΔΡΑΣΗ και τους υπηρετούντες στις ΟΠΚΕ, ώστε να δοθεί επιτέλους ένα κίνητρο μα ταυτόχρονα και μια επιβράβευση στους συναδέλφους μας οι οποίοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για μια πιο ασφαλή κοινωνία.

β) Θέσπιση ετήσιου επιδόματος για την αγορά ατομικού εξοπλισμού υπόδησης, ένδυσης και αστυνομικών ειδών κατόπιν συγκεκριμένων φυσικά προδιαγραφών οι οποίες θα προβλέπονται από το αρχηγείο, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο χρόνιο πρόβλημα έλλειψης υλικών η οποία αναγκάζει τους συναδέλφους μας να αγοράζουν τα υλικά τους για να εργαστούν πληρώνοντας τα κυριολεκτικά από την τσέπη τους. Έτσι θα δοθεί και ένα τέλος στους χρονοβόρους και κοστοβόρους διαγωνισμούς προμηθειών ατομικών υλικών οι οποίοι πολλές φορές καθίστανται και ως άγονοι με αποτέλεσμα να επανεκκινούνται ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα.

γ) Καταβολή διμοιριακού επιδόματος 75€ στους συναδέλφους οι οποίοι επανδρώνουν τις διμοιρίες υποστηρίξεως της Θεσσαλονίκης όπως ακριβώς λαμβάνεται από τους συναδέλφους των διμοιριών της επαρχίας. Η αποστολή και το έργο των συγκεκριμένων διμοιριών δεν διαφέρει ανάλογα με τον τόπο όπου εδρεύουν οπότε και τα στελέχη τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο δίκαιο τρόπο.

δ) Κατάργηση του ατομικού ετήσιου πλαφόν των 488 ωρών νυχτερινής αποζημίωσης, ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην επί σειράς ετών απλήρωτη νυχτερινή εργασία των αστυνομικών τους τελευταίους μήνες του έτους.

3) Θέματα Αστυνόμευσης

α) Επιτακτική έχει γίνει πλέον η ανάγκη αλλαγής και εκσυγχρονισμού του μοντέλου αστυνόμευσης, αφήνοντας πλέον πίσω μας τις δεκάδες στατικές φυλάξεις οι οποίες στερούν καθημερινά εκατοντάδες αστυνομικούς από τις γειτονιές και καθηλώνουν μάχιμες υπηρεσίες όπως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ - Ζ- ΔΡΑΣΗ και οι ΟΠΚΕ σε ατέλειωτες ώρες σκοπιάς. Υπάρχει ανάγκη για την εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης της καθημερινής εγκληματικότητας με ταυτόχρονη αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου από τα συναρμόδια υπουργεία.

β) Απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από δεκάδες πάρεργα όπως οι επιδόσεις στρατιωτικών εγγράφων, δικογράφων, η φυλάξεις ασυνόδευτων ανηλίκων, μα και οι δεκάδες παροχές συνδρομής σε διάφορους φορείς, πάρεργα τα οποία στερούν καθημερινά εκατοντάδες αστυνομικούς από το πεζοδρόμιο, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην αστυνόμευση μα όσο και στην εύρυθμη λειτουργείς των αστυνομικών υπηρεσιών.

γ) Διάθεση γερανού επιφυλακής κατά τις νυχτερινές ώρες από την ΥΤΕΒΕ. Παρά τις επανηλειμμένες οχλήσεις μας σε τοπικό επίπεδο δεν κατέστη δυνατόν να πειστούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, με αποτέλεσμα η δεύτερη γενική αστυνομική διεύθυνση της χώρας να μη διαθέτει γερανοφόρο όχημα κατά τις νυχτερινές ώρες, εγκλωβίζοντας έτσι συνεχώς πληρώματα περιπολικών στην φύλαξη κλεμμένων οχημάτων και στερώντας τους συναδέλφους αυτούς από την αστυνόμευση της πόλης.

Κύριε Αρχηγέ ως Ένωση Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε πεπεισμένοι πως θα εγκύψετε στα θέματα τα οποία θέσαμε υπόψιν σας, φέρνοντας τις κατά το δυνατόν δικαιότερες αποφάσεις για την επίλυση τους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo