• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ελληνοτουρκικά: Προς νέα «συνάντηση Βερολίνου»;

Θανάσης Αργυράκης 17-06-2021 22:14 Τελευταία ενημέρωση: 17-06-2021 22:15
Ελληνοτουρκικά: Προς νέα «συνάντηση Βερολίνου»;
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για επαφές Σουρανή-Καλίν, αλλά δεν διευκρίνισε με ποιους στόχους θα γίνονται, εάν θα είναι τακτικές ή θα υπάρχει επικοινωνία σε περιόδους κρίσεων προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα

Να συναντηθούν οι δύο στενοί συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 4 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Anadolu, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε: «Ας συναντηθούν η δική σας ειδική εκπρόσωπος και ο δικός μου ειδικός εκπρόσωπος κι ας μας ενημερώσουν. Και μετά ας συναντηθούμε. Ας προβούμε στα βήματα αναλόγως. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα το οποία συμφωνήσαμε».

Ως γνωστόν, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου, είχαν συναντηθεί πέρυσι το καλοκαίρι στο Βερολίνο, μετά από γερμανική πρωτοβουλία. Ήταν η περίοδος κατά την οποία είχαν αρχίσει οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο, και στη συνέχεια κλιμακώθηκαν.

«Εορταστικό γλύκισμα»!

Κατά τα λοιπά, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο ίδιος είπε στον Κ.Μητσοτάκη να συνομιλούν απευθείας οι δύο πλευρές, χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη. Ουσιαστικά, να διαχωριστούν, όπως είναι η πάγια επιδίωξη της Άγκυρας, τα ελληνοτουρκικά από τα ευρω-τουρκικά και τα αμερικανο-τουρκικά.

«Του είπα: "Ας μην αφήνουμε μεταξύ μας τρίτα μέρη, θεσμούς ή κράτη, κι ας κάνουμε όπως στη σημερινή συνάντηση. Αν είναι να το κάνουμε, ας το κάνουμε μαζί"».

Και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και στο εξής θα επικοινωνούμε με την Ελλάδα, όχι μέσω άλλων κρατών, θεσμών και Οργανισμών, αλλά μέσω του ειδικού εκπροσώπου μου, του κ. Ιμπραήμ, και της δικής του ειδικής εκπροσώπου, της κας Ελένης, και θα κάνουμε τα βήματα αναλόγως. Η συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη ήταν σαν εορταστικό γλύκισμα για εκείνους. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Είναι καλό. Ελπίζω να είναι καλό από τώρα και εφεξής».

Οι διερευνητικές επαφές

Πάντως, εάν ισχύουν τα λεγόμενα του Ερντογάν, εφόσον καθιερωθούν τακτικές επαφές ανάμεσα στο Μαξίμου και στο Ακ Σαράϊ, δίχως την άμεση εμπλοκή του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείων Εξωτερικών, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Με ποιους στόχους θα γίνονται αυτές οι επαφές; Να σημειωθεί πως επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αλλαγή πλεύσης, και αντί της Χάγης, να οδηγηθούν οι δύο χώρες στο «Ελσίνκι Νο2».

Πάντως, ο Τ. Ερντογάν, όταν έκανε λόγο για επαφές Σουρανή-Καλίν δεν διευκρίνισε με ποιους στόχους θα γίνονται, εάν θα είναι τακτικές ή θα υπάρχει επικοινωνία σε περιόδους κρίσεων προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες οργιάζουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες τόσο η Ελ. Σουρανή, όσο και το Νο2 του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, οσονούπω αποφασίζεται να πάρουν «φύλλο πορείας» η μεν πρώτη για τη Ρώμη, ο δε δεύτερος για το ΝΑΤΟ.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι τι θα απογίνουν οι διερευνητικές επαφές εφόσον συστηματοποιηθούν οι επαφές μεταξύ Μαξίμου-Ακ Σαράι. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται να βρίσκεται σε κατάσταση... διάλυσης.

Επιπλέον, παρότι κατά την τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Αθήνα, στο τέλος Μαρτίου, είχε ανακοινωθεί ότι σύντομα η Άγκυρα θα προσκαλέσει την Ελλάδα στην Τουρκία για τον νέο γύρο των διερευνητικών, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Μεταναστευτικό

Τέλος, σε ερώτηση προς τον Τ. Ερντογάν, εάν εθίγη το θέμα των προσφύγων από τη Συρία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και εάν υπάρχουν νεότερα για την θετική ατζέντα με την ΕΕ, ο ίδιος είπε: «Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ποτέ δεν έθεσαν αυτά τα ζητήματα».

Υπογράμμισε, όμως, ότι ήταν η τουρκική πλευρά που έθεσε το ζήτημα. «Εμείς αναφερθήκαμε συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα της Frontex. Έχουμε ακούσει από τους ίδιους ότι έχουν διαμαρτυρηθεί για την Frontex. Από την άλλη, έχουμε δει και τον επικεφαλής της Frontex να τους επικρίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo