• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αστυνομικών (εικόνες & βίντεο)

lawandorder.gr 17-06-2021 16:24
Εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αστυνομικών (εικόνες & βίντεο)
Δικαιώθηκε ο αγώνας μας για μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκτάριου Σάββα

Φέτος συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντά του στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια. Επίσης κλείνουν 8 χρόνια από τη δολοφονία του Γεωργίου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος πέθανε την ίδια το 2013, στο Δίστομο Βοιωτίας, σε συμπλοκή με επικίνδυνους κακοποιούς.

 

Οι Ομοσπονδίες της ΠΟΑΣΥ, πραγματοποίησαν τρισάγιο δέηση στην Αθήνα και στο Δίστομο στην μνήμη των χαμένων συναδέλφων.


Ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα σε οδό Νεκτάριου Σάββα, παρουσία της οικογένειάς του, της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, επί των ημερών του οποίου δικαιώθηκε ο αγώνας μας για την απόδοση στον αείμνηστο συνάδελφό μας των οφειλομένων τιμών εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης προς τον αείμνηστο συνάδελφό μας, συμμετείχαν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Αθανάσιος Πλεύρης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα Γκελεστάθη, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κα Χαρά Καφαντάρη, ο κ. Μανώλης Χριστουλάκης, Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Βασίλειος ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων κ. Χρήστος Τέντομας, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Βασίλειος – Φοίβος ΑΞΙΩΤΗΣ και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος κ. Παρασκευάς ΣΑΝΙΔΑΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος κ. Σπυρίδων ΛΑΣΚΟΣ, ο Διευθυντής Δ/νσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Α/Δ κ. Ελευθέριος ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδροι και Μέλη Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων εν ώρα καθήκοντος.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόριος Γερακάκος, καλωσόρισε τους προσκεκλημενους στη σημερινή λιτή, αλλά πλούσια σε μηνύματα και συμβολισμούς, τελετή, τόνισε ότι αποτελεί αυτή το αποκορύφωμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2009, με στόχο αφενός να μη λησμονηθεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αφετέρου δε, για να τιμάται η μνήμη του και να αποδίδονται οι οφειλόμενες τιμές σε έναν ήρωα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως του αρμόζει.Και αφού αναφέρθηκε στον απροσδόκητο χαμό του από τα αδίστακτα δολοφονικά χέρια που του έκοψαν το νήμα της ζωής, επιτελώντας δήθεν το επαναστατικό τους καθήκον, υπενθύμισε στους παρισταμένους κ.κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη και Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη ότι, «ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιοί και γιατί σχεδίασαν και υλοποίησαν αυτήν την άνανδρη δολοφονία. (…) Το συνδικαλιστικό μας κίνημα απαίτησε από τον πολιτικό κόσμο, τους δημοτικούς άρχοντες και τα δημόσια πρόσωπα, να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Και φυσικά, να θωρακίσουν τον Έλληνα αστυνομικό, για να βγει νικητής από αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο. Το γεγονός ότι σήμερα πλέον, επί δημαρχίας του κ. Κώστα Μπακογιάννη, δικαιώνεται ο αγώνας μας, πιστοποιεί ότι, όχι μόνο ήταν ορθή η απόφασή μας, αλλά και ότι, οφείλουμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με το ίδιο πάθος και με την ίδια αποφασιστικότητα».Στη συνέχεια, χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν σε αυτό, τόνισε ότι «είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που επιβουλεύονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς της», ενώ έθεσε με έμφαση για άλλη μια φορά το διαχρονικό αίτημά μας να χαρακτηριστεί το λειτούργημα του αστυνομικού ως επικίνδυνο. «Το χρέος της πολιτείας είναι μεγάλο και κανείς δεν πρέπει να υπεκφεύγει ή να ξεχνά», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στον ανθρώπινο πόνο της συζύγου του δολοφονηθέντος συναδέλφου μας και στο απόθεμα ψυχής που διαθέτει, συμφώνησε με την υπενθύμιση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη Γερακάκου ότι έχουμε χρέος να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Και θα γίνει αυτό», όπως είπε, «διότι η δημοκρατία οφείλει να είναι δίκαια, να αποκαθιστά την πραγματικότητα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι ζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία». Πρόσθεσε δε ότι: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα διότι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να τιμήσουν περαιτέρω τη μνήμη του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ με την μετονομασία της οδού Λάμπρου Πορφύρα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να περάσουμε από τη βουβή στάση της δημοκρατίας και της πολιτείας που δυστυχώς υπήρχε για πολλές δεκαετίες, σε μια ευθεία πολιτική στήριξης των θυμάτων και διαρκούς αναζωογόνησης της μνήμης και της τιμής στα θύματα που έπεσαν στο καθήκον».Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης τόνισε από την πλευρά του ότι ως πολιτεία «έχουμε καθυστερήσει 12 χρόνια. Αργήσαμε και κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται. Όμως είμαστε σήμερα εδώ και είμαστε όλοι μαζί. Κρατήστε το ΜΑΖΙ. Έχει την αξία του. Για μας δεν ήταν απλώς μια δέσμευση, μια υπόσχεση. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ το οφείλαμε όχι μόνο στην οικογένεια του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ, όχι μόνο στους συναδέλφους του, αλλά στους ίδιους μας τους εαυτούς και στην πόλη. Διότι μια πόλη που ξεχνάει, μια πόλη η οποία δεν είναι σε θέση να τιμήσει τους ανθρώπους της, είναι μια πόλη που δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να πούμε μια κουβέντα σήμερα. Για το φως που διώχνει το σκοτάδι, για τη γιορτή που πάντα κερδίζει. Γιατί αυτά το ελεεινά, άθλια, τιποτένια ανθρωπάκια, πού είναι σήμερα. Με τα σκουπίδια της ιστορίας, εκεί που τους αξίζει, εκεί που ανήκουν, ενώ ο Νεκτάριος ΣΑΒΒΑΣ έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο συλλογικό υποσυνείδητο της πόλης, έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορική μας συνείδηση».

Η τρισάγιος δέηση στην Αθήνα τελέσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση, Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Ιερέα της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας, πατέρα Χρήστο Λογάρα.

Παράλληλα, στο Δίστομο, η δέηση τελέστηκε από τον πατέρα Απόστολο, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας κ. Γεωργίου Κανέλλου, του Ταμία της ΠΟΑΣΥ και Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Ευβοίας κ. Γιώργου ΚΟΥΛΙΑΚΗ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Βοιωτίας κ. Ζαχαρία ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Φθιώτιδας κ. Νικολάου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, συναδέλφων και φίλων του Γιώργου Ανδριτσόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo