• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας πριν τη Σύνοδο Μπάιντεν-Πούτιν

lawandorder.gr 16-06-2021 16:34
Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας πριν τη Σύνοδο Μπάιντεν-Πούτιν
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακάλεσε μαχητικά F-22 από τη Χαβάη, ως απάντηση στις ασκήσεις

Η Ρωσία διεξάγει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στα ανοιχτά των ακτών της Χαβάης, λίγες μόλις ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οι ασκήσεις έγιναν από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 300-500 μιλίων δυτικά της Χαβάης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν μεταξύ άλλων βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακάλεσε μαχητικά F-22 από τη Χαβάη, ως απάντηση στις ασκήσεις. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις δεν εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης άμυνας και δεν παρεμποδίστηκαν.

Η Σύνοδος στη Γενεύη γίνεται μετά από πολλούς μήνες δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει ευθέως τον Πούτιν ως «δολοφόνο». Πάντως αν και εμμένει στους χαρακτηρισμούς του, μιλά για έναν «άξιο και φωτεινό» αντίπαλο.

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες. Η Μόσχα είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα,προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν, γεγονός που ανάγκασε τον Μπάιντεν τον Απρίλιο να επιστρέψει δύο αμερικανικά πλοία.

Ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 30 άτομα και απέλασε 10 διπλωμάτες. Στη συνέχεια ο Πούτιν έκλεισε τα στενά του Κερτς σε ξένα πολεμικά πλοία.

Ένα άλλο σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ουάσινγκτον είναι η κυβερνοασφάλεια. Ο Μπάιντεν κατηγορεί τη Μόσχα για μια σειρά πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων με λυτρισμικό.

Η μεγαλύτερη επίθεση έγινε εναντίον της JBS Foods, του μεγαλύτερου προμηθευτή κρέατος στον κόσμο και εναντίον του αγωγού της Colonial Pipeline τον Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo