• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Παπαπροδρόμου: Θεσμικό κενό στη χώρα για την αντιμετώπιση του Κυβερνοεγκλήματος

lawandorder.gr 16-06-2021 08:35
Παπαπροδρόμου: Θεσμικό κενό στη χώρα για την αντιμετώπιση του Κυβερνοεγκλήματος
Η πολυπλοκότητα του Κυβερνοεγκλήματος αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικότερης διεθνούς συνεργασίας όλων των χωρών, ανέφερε ο Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

Από το ερώτημα σχετικά με το πόσο έτοιμη θεσμικά είναι η πολιτεία για να αντιμετωπίσει το κυβερνοέγκλημα, ως μια μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, προκύπτουν πολλές και σημαντικές διαπιστώσεις.

Οι προεκτάσεις του θέματος σχετίζονται με το κατά πόσο προστατεύονται οι πολίτες από τους κυβερνοεγκληματίες, τι περιθώρια βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπάρχουν και κατά πόσο μπορούν να εκσυγχρονισθούν οι υποδομές της χώρας (σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, σύστημα λειτουργίας των αρχών επιβολής του νόμου, αναβάθμιση περιεχομένου σπουδών και μαθημάτων Σχολής δικαστών, σχολών ΕΛ.ΑΣ., λοιπών αρχών της χώρας, εξειδίκευση στελεχών, κατάλληλη στελέχωση).

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται κυρίως από μια σειρά νομικών κειμένων με κυριότερα της Συνθήκη της Βουδαπέστης ή Διεθνής Σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Νόμο για τα Προσωπικά Δεδομένα, με την ενσωμάτωση του ΓΚΠΔ (GDPR), τα οποία ενσωματώθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη με τους Ν. 4411/2016 και 4624/2019, αντίστοιχα.

Νέες νομικές έννοιες (όπως τι είναι ψηφιακά δεδομένα, τι είναι πληροφοριακό σύστημα) εντάχθηκαν στην ελληνική νομική πραγματικότητα, αλλά και αδικήματα (όπως η παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων, η παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα, η υποκλοπή ψηφιακών δεδομένων, η φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων, η απάτη με υπολογιστή).

Η πολυπλοκότητα του Κυβερνοεγκλήματος, η απουσία ενός διεθνούς εναρμονισμένου νομικού πλαισίου σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στον Κυβερνοχώρο αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικότερης διεθνούς συνεργασίας όλων των χωρών (επομένως και της Χώρας μας), ανέφερε ο Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου στον Politica 89.8.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών ως προς τον τρόπο αναφοράς των κυβερνοεγκλημάτων (η υπάρχουσα διαδικτυακή πλατφόρμα είναι μια καλή αρχή η οποία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί), στη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας από το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, στην εξειδίκευση δικαστικών λειτουργών και στην ανάγκη να υπάρχει ένας εξειδικευμένος Εισαγγελέας για όλη τη χώρα (κι όχι η κατακερματισμένη δικαστική πραγματικότητα με 63 εισαγγελίες σε όλη τη χώρα), η ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών και δυνατοτήτων (εγκληματολογικές υπηρεσίες, διεθνής αστυνομική συνεργασία, Αστυνομική Ακαδημία -CEPOL, δημιουργία πλαισίου κατάσχεσης και δέσμευσης κρυπτοχρήματος σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετικό πορτοφόλι από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, ειδικές ομάδες ερευνών για το Σκοτεινό Διαδίκτυο, επαναξιοποίση των συνδέσμων – εξειδικευμένων αξιωματικών σε θέματα Κυβερνοεγκλήματος για κάθε γωνιά της χώρας-Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη).

Με τις γνώσεις και την εμπειρία του ο κ. Παπαπροδρόμου, που ως γνωστόν υπηρέτησε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ως Διευθυντής, αλλά και ως νομικός, φώτισε τις άγνωστες για τους απλούς πολίτες πτυχές του τοπίου του Κυβερνοεγκλήματος, που χαρακτηρίζει την ενιαία παγκόσμια συνδεδεμένη παραγματικότητα.

Δεν μας συνδέει μόνο η τεχνολογία αλλά και η ανάγκη διαρκούς βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διαχειρίζεται τις προκλήσεις και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν και είναι όλο και περισσότερο αισθητές σε όλους μας. Χαρακτηριστική και η πρόσφατη αναφορά όπου γίνεται γνωστό πως: Αριθμός ρεκόρ, από “μαϊμού” διαδικτυακά φαρμακεία εντοπίσθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης της Interpol, με την κωδική ονομασία Pangea. Ένα γεγονός που θυμίζει την ύπαρξη θεσμικού κενού στη χώρα μας με την μη επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Φάρμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Medicrime Convention) από το 2011!!!

Η θεσμική θωράκιση είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας γιατί αφορά τη Δημόσια Υγεία. Η σκληρή πραγματικότητα με την εξέλιξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και στο Διαδίκτυο ξεπερνά τις κοινωνίες που μένουν στάσιμες, μακριά από την διεθνή νομιμότητα και διαφάνεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo