• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει - και αυτή- χαμένη

Πέτρος Τρουπιώτης 16-06-2021 07:43 Τελευταία ενημέρωση: 16-06-2021 07:43
Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει - και αυτή- χαμένη
Είναι στο χέρι της κυβέρνησης αλλά και όλων μας να μην πάνε χαμένα τα δις που εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η «νέα μεγάλη ευκαιρία” της χώρας, ίσως μάλιστα και η τελευταία, φαίνεται πως ήδη βρίσκεται στην αφετηρία.
 Αναφέρομαι στην έγκριση που πήρε το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που θα μας το ανακοινώσει επίσημα αύριο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν επισκεπτόμενη την Αθήνα.
 Θυμίζω , για να ξέρουμε γιατί μιλάμε , ότι το πρόγραμμα αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα που έχει να πάρει για τα υπόλοιπα δυο-τρία χρόνιά η χώρα μας ξεπερνά τα 35 δις ευρώ….
 Ήδη , το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προβλέπεται να εκταμιευθούν για την χωρά μας 7,5 δις ευρώ.
 Τα ποσά είναι τεράστια και μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της.
   Μέχρι εδώ , είναι όλα χαρούμενα και ευχάριστα. Είμαστε από τις τέσσερεις πρώτες χώρες που το πρόγραμμα τους εγκρίθηκε, αρχίζουν να έρχονται από τον επόμενο μήνα χρήματα , αρά όλα πάνε καλά.
  Μόνον που υπάρχει ένα εάν , σε όλο αυτό το πραγματικά καλό σενάριο.
 Εάν εάν, που βεβαίως υπάρχει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις και σε όλες τις χώρες, μόνον που σε μας, με τα προηγούμενα που έχουμε , το εάν αποκτά μια άλλη διάσταση , ας πούμε.
 Γιατί και παλαιότερα, η χώρα μας πηρέ τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, ιδίως όταν μπήκε στην ΕΟΚ , τότε, για να μπορέσει να πλησιάσει τις άλλες 9 τότε χώρες της Κοινότητας, αλλά και από τα πακέτα Ντεκόρ για να μπορέσει να καλύψει το πολύ χαμένο έδαφος.
 Μόνον που σε εκείνες τις περιπτώσεις, τα εκατομμύρια κάπου χάθηκαν.
 Χάθηκαν είτε σε διάφορες επιχορηγήσεις χωρίς μέλλον, σε υπερτιμολογήσεις, σε έργα, χωρίς καμμιά σημασία ή οικονομικό ενδιαφέρον , αλλά και σε  διάφορες ….τσέπες.
 Και εκείνες οι ευκαιρίες για να μπορέσει η χώρα να κάνει «το μεγάλο άλμα» χάθηκαν.
 Και όχι μόνον χάθηκαν , αλλά η χώρα απέκτησε και μια κακή φήμη στην Ευρώπη. Φήμη , που ακόμα και σήμερα , υπάρχει στο μυαλό αρκετών Ευρωπαίων.
  Έτσι λοιπόν , δεν πρέπει, δεν είναι δυνατόν να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, που είναι σαφές π[ως είναι η τελευταία , τέτοιου μεγέθους.
 Τα δις που θα έλθουν πρέπει να πάνε σε υποδομές, έτσι ώστε η χωρά να μπορέσει να κάνει το άλμα προς τα εμπρός σε όλους τους τομείς.
 Οι υποδομές και οι επιχειρήσεις με μέλλον, οδηγούν και στην προσέλκυση επενδύσεων  και σε εξαγωγές αλλά και σε χιλιάδες , καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
 Και αυτό  είναι σήμερα το κλειδί της υπόθεσης. Ένα κλειδί, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη , καλείται να βάλει στην σωστή τρύπα, αυτή της δημιουργίας υποδομών και αναπτυξιακών έργων, επιχειρήσεων με μέλλον και δημιουργία καταρτισμένων εργαζομένων σε όλους τους τομείς.
  Και το σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχει. Ακριβώς λοιπόν γι αυτό, οφείλει να διαφυλάξει ότι θα εφαρμοσθεί και δεν θα πέσει στα χεριά «αετονύχιδων» που καραδοκούν, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μάθει από το παρελθόν.
 Στο χέρι της κυβέρνησης και όλων είναι αυτή η ευκαιρία , η κρίσιμη για την χώρα, να μας βοηθήσει να κάνουμε τα μεγάλα βήματα προς το μέλλον. Αν , βέβαια, θέλουμε να έχουμε μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo