• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την αθώωση επιχειρηματία για τη δολοφονία δημοσιογράφου

lawandorder.gr 15-06-2021 20:00
Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την αθώωση επιχειρηματία για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης μετά την έφεση που κατέθεσαν εισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας ακύρωσε σήμερα την απόφαση αθώωσης ενός επιχειρηματία που κατηγορείται ότι οργάνωσε τη δολοφονία, το 2018, του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης μετά την έφεση που κατέθεσαν εισαγγελείς.

Δικαστήριο αθώωσε πέρυσι τον Μάριαν Κότσνερ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Σλοβακία και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης, επικαλούμενο την έλλειψη αποδείξεων.

Ο δικαστής Πέτερ Παλούντα είπε, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας, ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν εξέτασε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έναν σύνθετο τρόπο.

Ο Κούτσιακ, 27 ετών, και η αρραβωνιαστικιά του Ματίνα Κουσνίροβα δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους έξω από την Μπρατισλάβα.

Οι δολοφονίες τους ανάγκασαν τον Ρόμπερτ Φίτσο να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οδήγησαν σε μια νέα κυβέρνηση πέρυσι, της οποίας η βασική προεκλογική υπόσχεση ήταν να εξαλείψει τη διαφθορά.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Κότσνερ, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας του Κούτσιακ σχετικά με τη διαφθορά και την εμπλοκή επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις, είχε διατάξει τη δολοφονία. Ο Κότσνερ έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μαζί με τον Κότσνερ, το δικαστήριο ακύρωσε την αθώωση της φίλης του Αλένα Ζούζοβα.

Άλλοι δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 και 25 ετών, ο ένας επειδή βοήθησε στο να σχεδιαστεί η επίθεση και ο άλλος αφού ομολόγησε ότι πυροβόλησε τα θύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo