• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αστειότητες εκ του πονηρού

Πέτρος Τρουπιώτης 15-06-2021 08:01 Τελευταία ενημέρωση: 15-06-2021 08:02
Αστειότητες εκ του πονηρού
Η αστεία δικαιολογία της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι η ποδοσφαιρική της ομοσπονδία δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, άρα δεν δεσμεύεται για την χρήση του ότου Β. Μακεδονία, έχει ενοχλήσει περισσότερο και από την κίνηση , αυτή καθ΄αυτή….
Όταν τέτοιες μέρες, το 2018, πολλοί διαμαρτύρονταν για την συμφωνία με τα Σκόπια , που υπεγράφη στις Πρέσπες, η τότε κυβέρνηση Σύριζα, όχι μόνον πανηγύριζε για την συμφωνία , αλλά ονόμαζε τους χιλιάδες διαμαρτυρομένους «ακροδεξιούς» και «εθνικιστές».
Μόνον που όπως σιγά-σιγά φαίνεται , η περίφημη εκείνη συμφωνία , για τον οποία κάποιοι έλεγαν ότι ο τότε πρωθυπουργός πρέπει να πάρει …Νόμπελ Ειρήνης, έχει μια σειρά από κενά. Κενά και ασάφειες, που στελέχη της τότε αντιπολίτευσης (αλλά και καθηγητές διεθνών σχέσεων και διεθνούς δικαίου) επισήμαιναν πως μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην συνέχεια.
Έχουμε λοιπόν τις τελευταίες μέρες, ένα από αυτά τα προβλήματα. Και δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να το παραβλέψουμε , για δυο κυρίως λίγους.
Ο πρώτος είναι γιατί η κίνηση αυτή εμφανίζει σε ένα τεράστιο διεθνές κοινό που παρακολουθεί το EURO, τα Σκόπια , ως Μακεδονία (και μάλιστα με την σημαία της Βεργίνας ως σήμα) και
Ο δεύτερος είναι γιατί η ιδιά η κυβέρνηση των Σκοπίων , φαίνεται να μας κοροϊδεύει, δηλώνοντας πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, αρά δεν την δεσμεύει η οποία συμφωνία.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κίνηση – πρόκληση της πλευράς των Σκοπίων , που γίνεται , προφανώς, από την μια για να δείξει κυρίως στο εσωτερικό κοινό (αλλά και διεθνώς) ότι δεν έχει εγκαταλείψει το όνομα της και πως εν τελεί, αυτή είναι η Μακεδονία (και προφανώς οι κάτοικοι της απόγονοι των Μακεδόνων) και από την άλλη για να μετρήσει μέχρι που μπορεί να το ανεχθεί η Αθήνα.
Δυστυχώς, έτσι όπως οδήγησε η κυβέρνηση Σύριζα τα πράγματα , με την συμφωνία του 2018, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα μπλεγμένη και η χώρα μας, σε κάθε περίπτωση , θα έχει ένα κόστος .
Γιατί δυστυχώς, δεν είναι εύκολο και μάλιστα χωρίς διεθνείς επιπτώσεις να καταγγείλει την συμφωνία για μια τέτοια κίνηση. Θα προκαλούσε πολλές διεθνείς αντιδράσεις , με πρώτη τις ΗΠΑ, με τις οποίες αυτή την εποχή βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια σειρά από διπλωματικά και στρατιωτικά θέματα, που θέλουμε πολύ να προωθήσουμε.
Από την άλλη, μια χλιαρή αντίδραση σήμερα, είναι σαφές ότι «δίνει αέρα» στην άλλη πλευρά, να αρχίσει να «ξεχνά» το Βόρεια Μακεδονία σε πολλούς τομείς και να βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας το όνομα Μακεδονία σκέτο. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συνειρμούς για το παρελθόν , διεθνώς.
Και όχι μόνον αυτό. Μπορεί να προκαλέσει και εσωτερικά προβλήματα , με πρώτο βήμα, δυσαρέσκεια και στην συνέχεια συγκρότηση (γύρω από το θέμα) ομάδων (ιδίως στην Β Ελλάδα) που μπορούν να λειτουργήσουν «υπονομευτικά» για το κυβερνών κόμμα, την εκλογική τους δύναμη και την συνοχή του.
Τα όσα λοιπόν υπέγραψε τότε η κυβέρνηση Σύριζα, όχι μόνον δεσμεύουν διεθνώς την χώρα, αλλά όπως φαίνεται όλο και πιο συχνά, είχαν τεράστια κενά και «τρύπες» που οι γείτονές μας εκμεταλλεύονται «κουτοπόνηρα», γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση από την χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo