• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στο ΣτΕ προσέφυγαν γονείς για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Κατερίνα Μάνθου 14-06-2021 18:35 Τελευταία ενημέρωση: 14-06-2021 18:49
Στο ΣτΕ προσέφυγαν γονείς για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ
Οι γονείς σημειώνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας
Προσφυγή κατά του πρόσφατου νόμου 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος θεσμοθετεί την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων. Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των διατάξεων του συγκεκριμένων νόμου και παράλληλα στρέφονται και κατά της από 13.5.2021 υπουργικής απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην προσφυγή τους οι γονείς των μαθητών με τη νέα νομοθεσία, παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος). Και αυτό διότι με τη νέα νομοθεσία καταργείται το μπόνους που ίσχυε με το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο για όσους φοιτούσαν σε εσπερινά Λύκεια και ήταν υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές αυτοί, οι οποίοι εργάζονται τις πρωινές ώρες ή έχουν άλλους οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους που δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ημερήσια Λύκεια, βάση της προηγούμενης νομοθεσίας είχαν μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων.

Οι γονείς αναφέρουν ακόμη στην προσφυγή τους πως η κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών που χρήζει ειδικής ρύθμισης εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη, σημειώνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo