• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ντ. Μπακογιάννη: Καλά μελετημένο ευρωπαϊκού επιπέδου το εργασιακό νομοσχέδιο

lawandorder.gr 14-06-2021 15:15 Τελευταία ενημέρωση: 14-06-2021 15:16
Ντ. Μπακογιάννη: Καλά μελετημένο ευρωπαϊκού επιπέδου το εργασιακό νομοσχέδιο
Στείρα η αντιπολιτευτική ρητορική χωρίς επιχειρήματα- Δικαιώματα και εισοδήματα των εργαζομένων είναι απολύτως προστατευμένα
Μιλώντας στην Ολομέλεια για την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πάει μπροστά την Ελλάδα, όπου θα αυξηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και προστατεύονται απόλυτα τα δικαιώματά τους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «ένα καλά μελετημένο ευρωπαϊκού επιπέδου νομοσχέδιο, που μετά από μισό αιώνα επικαιροποιεί τη νομοθεσία», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μένουμε κολλημένοι το 2021 στην επιχειρηματολογία του 1982, που δυστυχώς κάποιοι στην αντιπολίτευση έχουν παραμείνει εκεί χωρίς να παρακολουθούν αυτά που έχουν συμβεί όλες αυτές τις δεκαετίες και κυρίως την τελευταία».

Καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «αρνείστε τα πάντα» και «επενδύεται στη δυνατότητα να παρουσιάζετε ψέματα όπως ότι καταργείται το 8ωρο» όταν αυτό αναφέρεται «-τελείως περιττά, κατά την άποψή μου- ρητά στο νομοσχέδιο». «Επαναλαμβάνετε μια στείρα ρητορική χωρίς πρόσθετα επιχειρήματα που θα βελτίωναν πραγματικά ένα νομοσχέδιο γιατί τέλειος νόμος δεν υπάρχει. Επιχειρηματολογείτε όμως με έναν τρόπο που δείχνει πόσο μακριά είστε από την κοινωνία και τους εργαζόμενους», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, προσέθεσε η βουλευτής της ΝΔ είναι η πάταξη της “μαύρης” εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών και «αυτό που έρχεται να θεραπεύσει η ψηφιακή κάρτα εσείς δεν το αναγνωρίζετε ότι είναι τομή!». Τόνισε δε ότι όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι η «πραγματική διασφάλιση για τον εργαζόμενο δίνοντας δύναμη στο να αντισταθεί στον οποιοδήποτε κακό εργοδότη».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα την ενίσχυση του ΣΕΠΕ καθώς όπως είπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σίγουρα πάσχουν και έχουν αδυναμίες «και επί ημερών μας και επί των ημερών σας». «Αντί να αγκαλιάσετε τη νέα πρόταση που βγάζει το ΣΕΠΕ από το στενό εναγκαλισμό του υπουργού, εσείς λέτε πως εμπιστεύεστε τον υπουργό της ΝΔ από μια ανεξάρτητη αρχή που στόχο θα έχει να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να τους απομακρύνει από την πολιτική ή τις ρουσφετολογικές επιλογές». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναρωτήθηκε πώς μπορεί η αντιπολίτευση να αρνείται την προστασία της πατρότητας, την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, τις άδειες ή τη θεσμοθέτηση και περιφρούρηση της τηλεργασίας, «που γίνεται για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, περιφρουρώντας μάλιστα και το δικαίωμα της αποσύνδεσης του εργαζομένου», επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Τέλος η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της ψηφιακής συμμετοχής και ψηφοφορίας στις εργατικές συνελεύσεις, λέγοντας ότι «όταν σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσουμε με ψηφιακό τρόπο τους δικαστές εσείς λέτε ότι δεν μπορεί να έχει ένα αντίστοιχο δικαίωμα ένας εργαζόμενος για να αποφασίσει στο σωματείο του». Αυτό, προσέθεσε «δείχνει ακριβώς την μηδενιστική σας λογική».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολίασε τις αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΠΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσε μια σειρά από εκλεκτικές πρωτοβουλίες που το Σώμα είχε συμπεριλάβει στους απολογισμούς του σχετικά με ελέγχους και πρόστιμα σε επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo