• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σημαντική απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών - Δικαιώνει σωφρονιστικούς υπαλλήλους

lawandorder.gr 14-06-2021 13:36
Σημαντική απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών - Δικαιώνει σωφρονιστικούς υπαλλήλους
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί νομολογιακό προηγούμενο για αντίστοιχες ή συναφείς περιπτώσεις

Σχέση εργασίας αορίστου χρόνου υποκρύπτουν οι συμβάσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε φυλακές της χώρας. Οι συμβάσεις αυτές των υπαλλήλων ήταν ορισμένου χρόνου και ανανεώνονταν διαδοχικά. Αυτό έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας με μια σημαντική απόφασή του δικαιώνοντας έτσι με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη στρεφόμενοι κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επειδή αυτό δεν ανανέωνε τις συμβάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, ο δικηγόρος Λευτέρης Μανουσάκης, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους τόνισε ότι την κατάσταση «επιδείνωσε μια μνημονιακή νομοθετική δέσμευση, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθούν «παντελώς καταχρηστικά οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου δυνάμει των οποίων είχαν προσληφθεί (αν και για ελάχιστα δευτερόλεπτα είχαν απορριφθεί στις αθλητικές δοκιμασίες του αντίστοιχου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) και τους οφείλονταν δεδουλευμένα, υπερωρίες και ρεπό».

Ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, έκρινε ότι οι αιτούντες υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των καταστημάτων κράτησης καθώς και ότι οι διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέχρι που επήλθε το νομοθετικό κώλυμα λόγω μνημονίου, υποκρύπτουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με εργοδότη το Δημόσιο. Σημειώνεται ώδε, ότι είναι η πρώτη αντίστοιχη προσωρινή διαταγή που εκδίδεται επί του ζητήματος αυτού με θετικό περιεχόμενο, υποχρεώνοντας τον εργοδότη να αποδέχεται την εργασία μέχρι τουλάχιστον την συζήτηση της αίτησης τον Σεπτέμβριου του 2021, καθώς μέχρι τούδε τα Δικαστήρια έτειναν να απορρίπτουν σχετικές αιτήσεις.

Ο κ. Μανουσάκης επίσης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί νομολογιακό προηγούμενο για αντίστοιχες ή συναφείς περιπτώσεις μη ανανεούμενων (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης) διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων και κορωνίδα της άποψης ότι το σύστημα δικαιοσύνης, είναι το τελευταίο αλλά ισχυρό καταφύγιο, για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, απέναντι στην οποιαδήποτε και από οπουδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των ατομικών, εργασιακών και εν γένει ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo