• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στις Βρυξέλλες με «μικρό καλάθι»

Πέτρος Τρουπιώτης 14-06-2021 08:52 Τελευταία ενημέρωση: 14-06-2021 08:52
Στις Βρυξέλλες με «μικρό καλάθι»
Από την τετ-α-τετ συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν, δεν φαίνεται η ελληνική πλευρά να περιμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα, πλην ίσως ενός «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, για το καλοκαίρι

«Κρατώντας μικρό καλάθι» βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχέση με την συνάντησή του το απόγευμα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνάντηση που μέχρι να οριστικοποιηθεί πέρασε από «σαράντα κύματα», δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς αποτέλεσμα θα φέρει. Κι αυτό γιατί λόγω των «παγωμένων» (για να μην πούμε τίποτε άλλο), σχέσεων των δυο χωρών τους τελευταίους 12-18 μήνες, μοιάζει να είναι, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον  μια διερευνητική των προθέσεων αλλήλων

Και επειδή η «χημεία» των Μητσοτάκη-Ερντογάν, δεν είναι και η καλύτερη, τα πράγματα είναι σχετικά περίπλοκα.

Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε δύσκολη θέση, σε όλα τα επίπεδα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, τον αποδυνάμωσε και προσπαθεί αν βρει σημεία επαφής με τον νέο ένοικό του, ελπίζοντας ότι δεν θα «ψαλιδίσει» ιδιαίτερα το προσωπικό του προφίλ στον εσωτερικό της Τουρκίας.

Το ότι η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει μετά την συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τ. Μπάιντεν, μια συνάντηση «δύσκολη», ίσως σηματοδοτήσει και την στάση του απέναντι στην χώρα μας.

 Η συνάντηση των δυο, θα είναι τετ-α-τετ, δηλαδή, χωρίς την συμμετοχή αντιπροσωπειών (μόνον δυο διερμηνείς θα είναι στην συνάντηση), και αυτό ίσως αποδειχθεί θετικό, στην συμφωνία (έστω και σιωπηλά) κάποιων ρυθμίσεων.

Η Αθήνα το περισσότερο που ελπίζει είναι να μπορέσει να υπάρξει ένα είδος, έστω και άτυπου, μορατόριουμ για το καλοκαίρι, ώστε να μην ζήσουμε για μια ακόμα χρονιά τις εντάσεις στο Αιγαίο του καλοκαιριού του 2020.

Κάτι που είναι πιθανόν να επιτευχθεί (τουλάχιστον ως ένα σημείο) αν η πίεση Μπάιντεν, είναι ιδιαίτερη μεγάλη και σταθερή κάτι που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει τον Τούρκο Πρόεδρο να δει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται και, τουλάχιστον, να αναβάλει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, για την περιοχή.

 Οι Έλληνες διπλωμάτες, πάντως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο, ιδίως γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει έναν πολιτικό χαρακτήρα «άστατο» και «παρορμητικό».

Το θετικό της σημερινής συνάντησης είναι ότι, πάρα τα πολλά προβλήματα, έγινε δυνατόν να υπάρξει. Εάν η συνάντηση δεν οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν προσπάθησε.

Παράλληλα, η όποια αρνητική στάση του Τούρκου Προέδρου, θα παίξει βασικό ρόλο και στην από εδώ και πέρα στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία (στάση που και σήμερα δεν είναι θετική) αλλά και στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στις 24 και 25 του μηνός, στην Σύνοδο Κορυφής, έχεις ως θέμα συζήτησης και τις σχέσεις με την Άγκυρα και τις πιθανές κυρώσεις σε αυτήν.

Όλα λοιπόν ανοιχτά στην σημερινή συνάντηση, αλλά το καλάθι παραμένει μικρό….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo